DomovArhivOd solidarnosti z Ukrajino do človekovih pravic in svobode

Od solidarnosti z Ukrajino do človekovih pravic in svobode

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes, 19. februarja, je Univerzo na Primorskem obiskal ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent Robert Hartley in na srečanju s študenti spregovoril o delu kariernega diplomata ter o prvih vtisih v Sloveniji.

Brent Robert Hartley že 43 let deluje v politiki in diplomaciji, med drugim je živel v Kairu, Bruslju, Rimu in Afganistanu. Sredi meseca je zasedel svoj prvi veleposlaniški položaj, in sicer v Sloveniji.

Hartley meni, da so odnosi med Slovenijo in ZDA dobri in da imamo veliko skupnih točk. “Če so odnosi med državama dobri, potem nimam več kaj popraviti in gre lahko le še navzdol,” je povedal z nasmehom in dodal, da se bo moral pri svojem delu zelo potruditi. V prvih mesecih bivanja v Sloveniji želi predvsem spoznati ljudi in vladne predstavnike, da dobi občutek o splošni slovenski perspektivi, na podlagi česar bo lažje odločal o nadaljnjih dejanjih.

Na srečanju, ki so se ga udeležili študentje vseh fakultet primorske univerze, je izpostavil nekatere temeljne prioritete njegovega delovanja, ki zavzemajo predvsem vzdrževanje solidarnosti z Ukrajino in odnose z Rusijo, izboljšanje stabilnosti in razvoj držav vzhodnega Balkana, oživitev slovenskega gospodarstva na poti iz recesije ter varovanje človekovih pravic in svobode izražanja.

Hartley je poudaril, da mu je v veliko čast biti v Sloveniji in da si bo poskušal ogledati čim več naravnih znamenitosti ter spoznati čim več ljudi. »Če v treh letih ne spoznam vseh Slovencev, potem slabo opravljam delo,« je dodal v šali.«