DomovArhivOdprto pismo župana Borisa Popoviča Univerzi na Primorskem

Odprto pismo župana Borisa Popoviča Univerzi na Primorskem

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Včerajšnja razglasitev sodbe na ljubljanskem okrožnem sodišču, kjer so župana Borisa Popoviča zaradi razžalitve tožilke obsodili na denarno kazen, je župana spodbudila, da je danes rektorju Univerze na Primorskem dr. Draganu Marušiču predlagal uvedbo novega programa z imenom »Moderno suženjstvo«, ki bi po njegovem lahko zaživel pod okriljem Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem.

Že po včerajšnji razglasitvi sodbe je župan izrazil svoje nezadovoljstvo, saj kot je dejal, je sam živel v prepričanju, da je svoboda govora ustavna pravica in ne kriminal, še posebej pa je bil prepričan v to, da je govorjenje resnice vrednota, opozarjanje na nepravilnosti in nečedna, protizakonita dejanja tudi državnih uradnikov na pomembnih in odgovornih položajih, pa logično, zaželeno in nikakor ne obsojanja vredno dejanje. Tako so njega učili starši in tako tudi on sam uči svoje otroke, vendar je očitno ves ta čas živel v zmoti in nevednosti.

Danes pa je prvi mož Mestne občine Koper k temu dodal, da »je pri nas dandanes očitno še vedno vrlina biti suženj, ki mora biti tiho oziroma govoriti čim manj in če že govori, mora lagati, govoriti neresnice ali spretno spreobračati dejstva v edinem zveličanem cilju ugajati gospodarju. Očitno imamo Slovenci zaradi naše zgodovine že ukoreninjeno suženjstvo oziroma ima pri nas suženjstvo že domicil. Da ta družbeni sistem, ki nam je bil in očitno nam je še vedno najbližji in smo na njega, kot sem zvedel včeraj v Ljubljani, še vedno ponosni, ne bi šel v pozabo, sem rektorju Univerze na Primorskem Draganu Marušiču predlagal uvedbo novega programa z imenom ‘Moderno suženjstvo’, ki bi zaživel pod okriljem Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem.«

»Študentje tega programa bi se v sklopu študija naučili spretno lagati, spreobračati dejstva in besede, biti učeno boga boječi, odvisni in brezpogojno predani gospodarju, po domače hlapci – in to akademsko izobraženi hlapci«, pojasnjuje Popovič in k temu dodaja, da bi dodiplomski program ‘Modernega suženjstva’ seveda lahko tudi nadgradili s podiplomskim študijem ‘Modernega suženjstva’, na podlagi katerega bi dobili t.i. magistre in doktorje znanosti modernega suženjstva.

»Po mojem vedenju takega študijskega programa ne izvaja še nihče, kar pomeni, da bi bili v tem segmentu prvi ne le v Sloveniji, ampak na svetu nasploh in bi se morda nanj z zanimanjem odzvala še kakšna druga država – morda Severna Koreja, prepričan pa sem, da tudi še kakšna druga, ki bi k nam na ta študij poslala večino svojih državljank in državljanov. Zato ne dvomim v mednarodni uspeh tega programa, katerega moto bi bil ‘molči in bodi tiho’. Iz navadnih sužnjev bi se sčasoma prelevili v moderne sužnje z akademskim znanjem, kako dandanes še vedno biti vzoren, boga boječ, ponižen, plašen, ubogljiv, upogljiv, skratka suženj z veliko začetnico

S ponižnimi pozdravi boris popovič, župan Mestne občine Koper