DomovArhivOsnova makroregij je povezovanje

Osnova makroregij je povezovanje

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Srečanje, ki ga je v Pretorski palači v Kopru pripravilo ministrstvo za zunanje zadeve skupaj s službo vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ministrstvom za okolje in prostor, Mestno občino Koper in Univerzo na Primorskem, je bilo namenjeno predvsem informiranju o aktivnostih države v omenjenih makroregijah ter izmenjavi mnenj o vsebinskih interesih sodelovanja, ki jih bo Slovenija v prihodnje zastopala in promovirala.

Kot je poudarila Jerina, makroregije ne prinašajo novih finančnih virov, njihov nastanek pa ne predvideva nastanka novih institucij, niti niso za sodelovanje potrebne nove pravne podlage. Pri makroregijah gre tako predvsem za iskanje odgovorov na vprašanje, kako boljše in lažje povezati akterje, ki lahko v regionalnem prostoru naredijo “korak naprej” in ustvarijo neko dodano vrednost.

Strategija jadransko-jonske makroregije temelji na štirih stebrih, in sicer “modri rasti”, tj. gospodarskem razvoju v povezavi z morsko komponento, povezovanju znotraj regije na ravni transporta in energije, okoljski kakovosti ter trajnostnem turizmu. Osrednje težišče strategije makroregije pa je morje oz. njegovo povezovanje z zaledjem, je poudarila nacionalna koordinatorka.

DSCN8342

Makroregije sredstvo za iskanje skupnih odgovorov posameznega območja?

Sicer so se makroregije kot nova oblika teritorialnega sodelovanja pojavile v programskem obdobju 2007-2013, z njimi pa naj bi odgovorili na značilna vprašanja, vezana na prostor same makroregije. Slovenija sodeluje oz. bo sodelovala kar v treh makroregijah: v podonavski, ki deluje že nekaj časa in alpski, ki je še v nastajanju in seveda v jadransko-jonski, v katero so poleg Slovenije vključene še Italija, Hrvaška, BiH, Črna gora, Albanija, Srbija in Grčija.

Zadnja, jadransko jonska makroregija je sicer še v nastajanju, Evropski svet jo je namreč potrdil oktobra letos. Nadaljnje delo se bo odvijalo v stebrih, ki bodo imeli usmerjevalne odbore, sestavljenih iz predstavnikov držav. Ti bodo definirali in povezovali konkretne projekte, ki naj bi se izvajali v okviru strategij. Zagon dela usmerjevalnih odborov je predviden za februar oz. marec 2015, je navedla Jerina.