DomovArhivParenzana – Pot zdravja in prijateljstva zmagovalka regijskega izbora za najboljšo tematsko pot

Parenzana – Pot zdravja in prijateljstva zmagovalka regijskega izbora za najboljšo tematsko pot

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Na tekmovanje so se lahko prijavile vse tematske poti v Sloveniji. Na natečaj so jih lahko prijavili bodisi prebivalci bodisi organizacije, društva itd.,  ki so skrbniki, upravljavci ali nosilci tematskih poti v Sloveniji. Komisija je tematske poti ocenjevala na podlagi privlačnosti, upravljanja, vzdrževanja, vodenja, ponudbe, dostopnosti, varnosti ter sporočilnosti. Izbor pa je potekal na 14 območnih enotah Zavoda za gozdove Slovenije. Parenzana oziroma Pot zdravja in prijateljstva je na regijskem tekmovanju našega območja osvojila prvo mesto, s čimer se je uvrstila v finalni izbor. Parenzano si bo v kratkem ogledala še centralna komisija, ki bo med 14 regijskimi zmagovalkami izbrala tri najboljše poti v slovenskem merilu.

Od 25. avgusta do 10. septembra 2015 pa bo potekalo tudi spletno glasovanje na spletni strani Turistične Zveze Slovenije www.turisticna-zveza.si in k zmagi Parenzane v slovenskem merilu boste lahko prispevali tudi z vašim glasom.

Sicer pa Parenzana – Pot zdravja in prijateljstva, kot je znano, poteka po trasi nekdanje železnice, ki je povezovala Trst in Poreč. Istrske občine so pot uredile z evropskimi sredstvi, na temo Parenzane pa so v zadnjih letih v sodelovanju s hrvaškimi partnerji izpeljali tudi več projektov. Eden od teh, Parenzana magic, je še v teku, njihov poglavitni namen pa je revitalizacija poti in njen razvoj v kulturne, športne in turistične namene.

Parenzana