DomovArhivParkiraj in se odpelji z avtobusom

Parkiraj in se odpelji z avtobusom

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Na obeh bo za celodnevno parkiranje treba odšteti en evro, z nakupom parkirnega lista pa bodo uporabniki dobili tudi brezplačno povratno vozovnico za mestni avtobus.

LOGOMestna občina Koper je konec meseca marca začela je z realizacijo projekta »parkiraj in se pelji«, v okviru katerega bo uredila 265 novih in 114 obstoječih parkirnih mest v Semedeli ter na območju glavne avtobusne in železniške postaje v Kopru. Obe naložbi skupaj sta težki približno 750 tisoč evrov, od katerih bo dobršen del, kar 85 odstotkov upravičenih stroškov investicije, Mestna občina Koper pridobila iz naslova Kohezijskega sklada (Operativni progam razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007-2013).

Gradbena dela že v polnem teku

Dva nova sklopa parkirišč z 79 parkirnimi mesti se tako že urejata ob Kolodvorski cesti, v neposredni bližini glavne avtobusne in železniške postaje v Kopru, in sicer manjši, z 29 parkirišči, na zelenici ob podhodu pri avtobusni postaji, nekoliko večji, z 50 parkirišči, pa na zelenici med objektoma Pošte in Slovenskih železnic. Hkrati bosta v okviru naložbe povsem prenovljena in urejena dva že obstoječa sklopa parkirišč s 114 parkirnimi prostori, prvi, s 66 parkirišči, ob avtobusnem kolodvoru, drugi, z 48 mesti, pa za glavno Pošto pri stavbi Telekoma Slovenije. Poleg parkirnih površin bo naložba, katere vrednost znaša dobrih 264 tisoč evrov, zajemala tudi ureditev javne razsvetljave, nabavo parkomatov in polnilnic za vozila na električni pogon.

Sočasno so v teku tudi gradbena dela med priključkom na hitro cesto in poslopjem nekdanjega Citroena, kjer bo koprska občina uredila še drugo tovrstno parkirišče, s kar 186 parkirnimi mesti. To bo prav tako opremljeno s polnilnico za vozila na električni pogon, dvema parkomatoma, javno razsvetljavo in celo videonadzorom, v okviru naložbe, katere vrednost je slabih 480 tisoč evrov, pa je predvidena tudi postavitev dodatnih kovinskih stopnic na pasarelo. Dostop do parkirišča, na katerem bodo lahko parkirala zgolj vozila do višine 2,5 metra, bo urejen z Ulice 15. maja, do nove parkovne površine pa bo mogoče dostopati tudi peš, prek pasarele, oziroma s kolesom, ki si ga lahko občani po simbolični ceni izposodijo v neposredni bližini na Tomšičevi ulici v Semedeli.

Kmalu tudi parkirišče za avtodome?

V prihodnje je na območju avtobusne postaje na Kolodvorski cesti v Kopru, med avtobusnim postajališčem in železniškimi tiri, predvidena gradnja še enega dodatnega parkirišča po sistemu parkiraj in se pelji, s 57 parkirišči za avtomobile in 27 parkirišči, namenjenimi avtodomom. Mestna občina Koper se je s to naložbo tudi že prijavila na razpis ministrstva za infrastrukturo za pridobitev nepovratnih evropskih sredstev.