DomovArhivPlavajoči biseri v Kopru tudi v 2016

Plavajoči biseri v Kopru tudi v 2016

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Smo šele na polovici letošnje sezone prihoda potniških ladij, a si turistični delavci, gostinci, trgovci in številni drugi akterji, ki živijo od prihodka iz naslova ladijskega potniškega turizma, že manejo roke. Prvo polletje je, kljub nekoliko manjšem številu ladij, donosno, k temu je najverjetneje pripomoglo tudi vreme, nenazadnje pa tudi dejstvo, da v Koper zadnja leta prihaja vse več ladij višjega cenovnega razreda s petičnimi gosti. Največ jih prihaja iz Velike Britanije (45%), sledijo turisti iz Združenih držav Amerike (20%), 7 odstotkov je bilo v tem letu Avstralcev, nekaj odstotkov manj pa Kanadčanov. Kot poročajo ladjarji je več kot 80 odstotkov turistov angleško govorečih, je pa precej presenetljiv podatek o številu različnih nacionalnosti potnikov – teh naj bi bilo samo kar zadeva prvih 17 ladij, ki so se letos privezale ob bok potniškega terminala v Kopru, 71.

Največ prihodov bomo tudi letos zabeležili v septembru, ko bo v Koper priplulo kar 9 ladij, prvi septembrski dan nas bo s svojim obiskom razveselila Celebrity Constellation, ladja z več kot 2 tisoč potniki, ki je hkrati tudi največja potniška ladja v tem letu.

So pa tudi obeti za 2016 odlični, po trenutnih informacijah naj bi v Koper prihodnjo sezono priplulo prek 60 ladij, z njimi pa skoraj 70 tisoč potnikov, prav tako naj bi bila sezona 2016 najdaljša doslej. Prva ladja bo v Koper zaplula zelo zgodaj, že 7. marca, zadnja pa nas bo počastila 7. decembra. Na dolgo in vsi upamo da tudi izredno donosno sezono, se pridno pripravljajo tudi mestni trgovci v okviru Zavoda Koper Otok, ki te dni že pripravlja nov vodič po ponudbi starega mestnega jedra, Mestna občina Koper pa bo skupaj s snovalci pestrega animacijske in turistične ponudbe na potniškem terminalu prevetrila tudi itinerarije, namenjene potnikom z ladij.