DomovArhivPo poteh smeti z RoboSončki Osnovne šole Koper

Po poteh smeti z RoboSončki Osnovne šole Koper

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

RoboSončki so se včeraj podali po poteh smeti v Kopru in odkrili vrsto zanimivih stvari, ki bodo nadebudnim raziskovalcem v pomoč pri pripravi projektno-raziskovalne naloge na temo „Poti smeti“, za udeležbo na tekmovanju First Lego League robotike in raziskovanja.

RoboSončki so na terenskem ogledu vpogledali v kompleksen ekosistem odpadkov, ki se začenja pri povzročiteljih in zaključi pri pripravi odpadkov za odpremo v nadaljnjo predelavo. Nismo se osredotočili samo na odpadke iz gospodinjstev, tiste, ki jih je treba dosledno ločevati že na izvoru, temveč tudi na odpadne vode, ki končajo na Centralni čistilni napravi na Srminu, kjer se prečistijo na mehanski in biološki način.

RoboSončki je ekipa Osnovne šole Koper, ki letos štenje 7 članov in se ukvarja z robotiko in raziskovanjem. Mentorica ekipe je dr. Alenka Malej, ki bo RoboSončke usmerjala pri pripravi projektno-raziskovalne naloge, s katero se bodo udeležili na letošnjem tekmovanju First Lego League, na temo „Poti smeti“.

V lanskem šolskem letu so se RoboSončki udeležili mednarodnega tekmovanja Open Africa Championship: Project Presentation Award – first ter dosegli 3. mesto v Robot game, medtem, ko so dosegli 1. mesto v tekmi robotov na Državnem prvenstvu First Lego League.

RoboSončki bodo v naslednjih mesecih zavihali rokave, saj jih čaka še veliko dela do januarja, ko je rok za prijavo tematske projektno-raziskovalne naloge. Izvajalec projekta sta M-Aleja Koper in Osnovna šola Koper.