DomovArhivPodeljene nagrade ex-tempora Piran 2015

Podeljene nagrade ex-tempora Piran 2015

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Mednarodna strokovna žirija 16. mednarodnega ex-tempora keramike pa je grand prix podelila umetnici Dani Žbontar za delo z naslovom Zavrženo. Nagrade ex-tempora Piran so podelili na sobotni zaključni slovesnosti.

Mednarodna strokovna žirija je na sliki Krog prepoznala narativno angažiranost in simboliko. Z uporabo geometrijskih oblik in človeških figur kot lutk na vrvicah avtor problematizira sodobni zgodovinski trenutek, piše v utemeljitvi nagrade.

Odkupno nagrado za najboljše delo avtorja, starega do 35 let, je prejel Jure Zrimšek. Njegova slika z naslovom Like a Captain je žirijo prepričala zaradi zanimivega motiva, v katerem avtor povezuje neobičajne situacije. Raketa in neznani leteči krožnik sta v nedefiniranem odnosu do figure v ospredju. Umetnik izrablja odsotnost barve, da opazovalcu dopušča svobodo povezovanja namišljenih realnosti, piše v utemeljitvi. Nagrada je v obliki samostojne razstave v piranski galeriji Herman Pečarič.

Žirija, ki so sestavljali Aleksander Bassin (predsednik), Breda Škrjanec in Majda Božeglav Japelj iz Slovenije, Eugen Borkovsky s Hrvaške in Massimo Premuda iz Italije, je podelila tudi deset velikih odkupnih in še vrsto drugih nagrad.

Na mednarodni slikarski ex-tempore se je letos prijavilo 299 udeležencev, oddanih je bilo 255 likovnih del. Razstava je postavljena v Mestni galeriji Piran in razstavišču Monfort.

Žirija kiparskega ex-tempora, ki so jo sestavljali Danijela Pičuljan s Hrvaške (predsednica), Iztok Maroh in Tatjana Sirk iz Slovenije ter Geraldine Blais iz Italije, je izmed 57 predstavljenih del za razstavo izbrala 34 del.

V nagrajenem delu z naslovom Zavrženo Dani Žbontar po mnenju žirije nedvomno prepriča kombinacija dovršene tehnološke in izvedbene kvalitete ter sporočilnosti, ki odpira najrazličnejše asociacije, ter avtorico postavlja v sam vrh keramične umetnosti v slovenskem in mednarodnem prostoru.

Nagrade ex-tempora keramike so prejeli še Žiga Breskvar Tiller iz Slovenija, Marija Seman iz Srbije ter Carlesso Ruggiero in Bianca Piva iz Italije. Žirija je podelila še dve častni priznanji.

Kot je še zapisala žirija, je letošnji ex-tempore keramike prepričal z raznolikostjo in izvirnostjo pristopov v tem umetniškem mediju. Izbrana dela tako v svoji zanimivosti in subjektivnosti umetniškega pristopa zadovoljujejo osnovne in zahtevnejše kriterije, kot so keramična tehnološka, likovna, oblikovna in sporočilna kvaliteta. Razstava je postavljena v Galeriji Herman Pečarič.