DomovArhivPričenja se EXPO Milano 2015

Pričenja se EXPO Milano 2015

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Regija Istra & Kras se bo, izmed vseh slovenskih regij, predstavila prva, in sicer med 1. in 15. majem. Predstavitev naše regije bo zagotovo vodil slogan predstavitve vse Slovenije, saj se regija prepozna v besedah ZELENA. AKTIVNA. ZDRAVA.

Slogan letošnje razstave se glasi »Hrana za planet, energija za življenje«, zato bo tudi regija Istra & Kras postavila v ospredje svojo pestro gastronomsko ponudbo, ki temelji na zdravem načinu prehranjevanja. Na kuharskih šovih bo Tomaž Bevčič iz portoroške restavracije Rizibizi predstavil značilne gastronomske produkte Istre in Krasa. Poseben poudarek bo namenjen tipičnim sortam vina, kot so teran, refošk, malvazija, vitovska grganja in oljčnemu olju.

Gastronomija bo obiskovalcem približana tudi skozi delavnice spoznavanja istrskih in kraških zelišč, ki jih bo vodila Andrejka Cerkvenik iz Belajeve domačije. Predstavitev gastronomije bo ovekovečena s posebno razstavo fotografij Jake Ivančiča, ki bodo po nastopu na EXPO Milano zaokrožile tudi po vseh občinah v regiji.

Obiskovalci slovenskega paviljona bodo lahko okušali lokalne dobrote predvsem skozi kulinarično ponudbo Hiše kulinarike Jezeršek, ki bo obiskovalcem ponujala poleg refoška in terana tudi kraški sendvič, fuže s tartufi, pomladno solato s šparglji in dimljenim piranskim brancinom.

Vsi, ki bodo želeli delček regije odnesti s seboj, bodo to lahko storili z nakupom t. i. istrsko-kraške košarice dobrot, ki bo na voljo v slovenskem paviljonu in bo pripravljena v sodelovanju s podjetjem KZ Agraria Koper. V njej bodo zaščiteni produkti Krasa, Istre in Brkinov.

expo 1

Solinarska družina bo v prepoznavnih solinarskih oblačilih in s tradicionalnimi solinarskimi pripomočki obiskovalcem predstavila kako se prideluje sol, ta je namreč ena izmed osrednjih tem predstavitve Slovenije.

Poleg gastronomske razstave bo regija obiskovalcem približala tudi svoja naravna območja, kjer bodo predstavljeni zavarovani predeli in druge geografske posebnosti, ki ponazarjajo raznolikost regije. Ta se razprostira vse od morja, Sečoveljskih solin, preko Šavrinskega gričevja, brkinskih sadnih teras in doline Glinščice do podzemnih kraških jam, Škocjanskih jam, edine slovenske naravne znamenitosti vpisane na seznam svetovne dediščine UNESCO.

Območje ponuja številne možnosti preživljanja prostega časa, o čemer zagotovo priča pestra ponudba aktivnosti, ki sega od pohodništva in kolesarjenja, pa vse do plezanja in jamarstva ter ne nazadnje tudi jahanja v Lipici, kjer že od leta 1580 deluje svetovno znana kobilarna plemenitih lipicancev.

Pokrovitelj obeh razstav je podjetje KMK BOX d.o.o. iz Izole, ki bo za regijo izdelalo razstavne panoje, hkrati pa obiskovalcem slovenskega paviljona predstavilo številne inovativne produkte, ki jih izdeluje iz okolju prijaznih materialov.

Živa kulturna dediščina in tradicija bosta v ospredje prišli skozi različne animacijske programe, delavnice, nastope kulturnih društev in skupin ter drugih aktivnosti, pri katerih bodo neposredno v dogajanje vključeni tudi obiskovalci. S pomočjo folklorne skupine Kraški šopek, ki je regijo predstavljala tudi na EXPO GATE v marcu, bodo obiskovalci spoznavali kraške plese. Nekoliko bolj ustvarjalni pa se bodo lahko preizkusili v obdelovanju kamna pod budnim mentorstvom Višje strokovne šole Sežana. Različne tehnike obdelave kamna bodo predstavljene skozi razstavo kamnitih posod podjetja Marmor Sežana. Skozi to razstavo in skozi aktivnosti v okviru kamnoseških delavnic bo predstavljena zgodba o kraškem kamnu.

Posebna pozornost bo namenjena tudi dobremu počutju saj bodo v Bernardin Groupu obiskovalcem nudili posebne masaže, ki jih bodo vsaj za trenutek ponesle med centre dobrega počutja, ki jih ponuja naša regija.  S predstavniki Tartinijeve družine bodo obiskovalci spoznavali našo kulturo in tako začutili melodičnost našega območja. Najmlajši pa se bodo zagotovo razveselili naših maskot – izolskega Bepija, koprske koze in pa lipicanca.

Za veselo vzdušje bosta v slovenskem paviljonu poskrbela plesni klub Soy Cubano in skupina Brkinski trio, ki bosta obiskovalce nedvomno spodbudila k plesu in petju. V okviru regijske predstavitve bo posebna pozornost namenjena tudi Slovencem v zamejstvu, ki bodo dogajanje kulturno obarvali 15. maja.

Predstavniki regije Istra & Kras bodo delili številne nasvete, kako preživeti počitnice ZELENO, AKTIVNO in ZDRAVO. Z nastopom na razstavi EXPO Milano, želi regija Istra & Kras v naše kraje privabiti čim več novih obiskovalcev.