DomovArhivProtestniki v Kopru v en glas: ‘Luke ne damo!’

Protestniki v Kopru v en glas: ‘Luke ne damo!’

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Ob 17. uri se je pred upravno stavbo Luke Koper zbralo približno tisoč protestnikov, na poti do Titovega trga pa se jim jih je pridružilo še približno dva tisoč.  Shod z naslovom Slovenija je naša država in Luka Koper je v naši državi, ki ga organizira nedavno ustanovljena Civilna fronta Vstala Primorska – Vstani Slovenija, je sicer minil brez kakršnih koli izgredov.

Protestniki so z žvižgi, ploskanjem, vzkliki in transparenti širši Sloveniji in državni politiki dali vedeti, da si prizadevajo zaščititi Luko Koper v domačih rokah oziroma, da bodo storili vse, da bodo preprečili njeno privatizacijo ter nadaljnjo prodajo.

Ta petek, 1. julija, bo namreč na sporedu skupščina Luke Koper, na kateri naj bi na predlog Slovenskega državnega holdinga (SDH) zamenjali tri člane nadzornega sveta na čelu s prvo nadzornico Alenko Žnidaršič Kranjc. Predlog SDH za menjavo nadzornikov je skupaj s prepočasnim in napačno zastavljenim potekom projekta gradnje drugega tira Koper-Divača v slovenski javnosti sprožil ostre odzive. Zaposleni v Luki so se prejšnji teden zbrali na zboru delavcev, njihova prizadevanja pa so se stopnjevala v današnji protestni shod. Ta se je začel s petjem Zdravljice in primorske himne Vstala Primorska, glavni govorniki na protestu pa so bili predstavniki različnih sindikalnih organizacij.  Po besedah sindikalista Petra Majcna je skrajni čas, da se reče konec plenilskemu delovanju določenih krogov v slovenskem gospodarstvu. Transparenti in slogani protestnikov pa so jasno izražali nasprotovanje ljudi morebitni prodaji Luke. Na protestu je bilo slišati vzklike, ki so bili uperjeni predvsem proti predsedniku vlade Miru Cerarju, prvemu možu SDH Marku Jazbecu, protestniki pa so prav tako v en glas vpili: ”Luke ne damo!”

Več o današnjih protestih bomo na našem portalu poročali jutri.