DomovArhivPrvo leto »knjižnice na plaži« nad pričakovanji

Prvo leto »knjižnice na plaži« nad pričakovanji

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

»Veseli smo, da je naš pilotni projekt spodbujanja branja, izpeljan s podporo Mestne občine Koper, padel na plodna tla. Knjižnica na plaži je požela zanimanje vseh ciljnih skupin, veseli smo tudi izrednega zanimanja najmlajših, katerim smo s skrbno oblikovano zbirko slikanic in drugega gradiva namenili posebno pozornost,« je ob zaključku projekta povedal direktor Osrednje knjižnice Srečka Vilharja David Runco, in dodal, da so najbolj ponosni na to, da jim je k branju uspelo pritegniti tudi mnoge občane, ki sicer niso člani knjižnice, vednar bodo to nedvomno postali.

DSCN8624

In katere so bile knjige, ki so šle najbolj v promet? Knjižnici na plaži sta ponujali širok spekter gradiva, od skupno 2000 knjig je bilo največ leposlovja različnih žanrov in za vse starosti. V zbirko so vključili tudi veliko otroške književnosti in knjige v tujih jezikih, predvsem italijanskem, angleškem in nemškem, s čimer so pritegnili tudi zanimanje tujih gostov, ki so bili nad zamislijo o izposoji na plaži navdušeni.

O uspešnosti projekta govorijo tudi številke, dnevno je knjižnico na plaži namreč obiskalo več kot 100 oseb, približno 70 odstotkov teh si je knjigo tudi izposodilo. Večina bralcev je knjige na plažne police vrnila še isti dan, 15 odstotkov pa je bilo takih, ki so knjige odnesli domov in jih naknadno vrnili v knjižnico na plaži oziroma katerokoli enoto koprske osrednje knjižnice. V dveh mesecih je tako izposoja knjig v obeh knjižnicah na prostem presegla 5000 enot.