DomovArhivPustne šeme, krofi in pisano vzdušje

Pustne šeme, krofi in pisano vzdušje

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Ta bo že v soboto, 1. marca, postregel s tradicionalno Istrsko pustno povorko, ki bo letos rekordna, dan kasneje, pa se bodo maškare na ogled postavile še na 4. Portoroški pustni povorki. Pestro bo tudi v torek, 4. marca, na 3. Otroški pustni povorki v Izoli, ko bodo najmlajše šeme oblasti ponovno predale trem županom.

Najbolj pestro bo seveda v Kopru, kjer bodo že tradicionalno dan zaznamovale najrazličnejše pustne maske, skupine in vozovi. Dogajanje na Pristaniški ulici se bo sicer začelo že ob 9. uri, ko bodo na svoj račun prišli najmlajši. Ti bodo lahko uživali v zabavnih Ful Kul pustnih delavnicah – te bodo povsem brezplačne, na katerih bodo izdelali pravi pravcati pustni voz ter številne druge pustne maske, ob 10. uri pa bodo člani Društva prijateljev mladine Koper pred slaščičarno Oro Caffe izvajali pustno poslikavo obrazov. Prav tako ob 10. uri bodo Taverno prebudili še plesni ritmi Plesne šole Fiona, največji pustni dogodek pa bo tudi letos nedvomno pustna povorka, ki bo na pot okoli Kopra krenila ob 11. Uri. Na njej se bo letos skupaj predstavilo rekordno število skupin, in sicer 35, od katerih bo 5 etnografskih mask, 14 vozov in 16 pustnih skupin, torej skupaj več kot 1000 mask. Te bodo svojo pot začele na Vojkovem nabrežju, nadaljevale po Pristaniški ulici vse do Ukmarjevega trga, kjer bodo po 15. uri razglasili zmagovalce in podelili privlačne nagrade.

Pustne dni pa bodo na svojevrsten način obeležili tudi v nekaterih krajevnih skupnostih koprske občine, tako bodo v Zazidu, ob 14. uri, organizirali tradicionalno povorko mask, Šmarje pa bodo v domu krajanov pripravile Tradicionalno otroško rajanje. Vse šeme, ki se bodo želele zabavati do zgodnjih jutranjih ur pa so tudi letos vabljene v Hrastovlje, kjer bodo v ogrevanem šotoru za dobro glasbo poskrbeli Ne me jugat in Xaxid.

Letošnji pust bo poleg mask zaznamoval tudi natečaj za najlepšo pustno izložbo trgovin v mestnem jedru Kopra, na katerega se je prijavilo kar 11 trgovcev.