DomovArhivRazpršeni hoteli – zgodba o uspehu

Razpršeni hoteli – zgodba o uspehu

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Pred dnevi so se tudi predstavniki naše občine udeležili ekskurzije v organizaciji Skupnosti občin Slovenije in IstraTerre v Karnijskih Alpah, kjer se je v zadnjih letih razvila uspešna zgodba o uspehu razpršenega hotela.

Tako imenovani razpršeni hoteli so na sosednjem Hrvaškem in v Italiji v zadnjih letih velika zgodba o uspehu. Z obnovami starih hiš v vaseh, ki so zaradi selitve prebivalstva v mesta, ostale večinoma opuščene in ureditvijo le-teh v nastanitvene kapacitete s skupno recepcijo so zaživeli razpršeni hoteli. Primer dobre prakse je tudi mestece Sutrio v sosednji Italiji, katerega so pred dnevi obiskali nekateri predstavniki slovenskih občin, ki si želijo razpršene hotele vzpostaviti tudi na domačih tleh. Nobena skrivnost ni, da o tovrstni ponudbi že nekaj časa razmišljajo tudi v Mestni občini Koper, ki o potencialnih lokacijah za razpršeni hotel razmišljajo o Topolovcu in Abitantih.

»V Sutriu so s turistično kooperativo povezali več lastnikov nepremičnin ter drugih ponudnikov storitev in v kraju uredili namestitvene kapacitete s preko 160 ležišči, ki letno beležijo približno devet tisoč nočitev«, je povedala svetovalka župana Mestne občine Koper Jana Tolja, ki se je v imenu koprske občine udeležila ekskurzije v Karnijskih alpah.

Več o ekskurziji si lahko ogledate tudi v prispevku TV Slovenija na tej povezavi.

20150526_175126