DomovArhivŠampion istrske klobase

Šampion istrske klobase

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Drugi Festival istrske klobase, ki je prinesel najboljše klobase petih predtekmovanj minulega meseca in so ga sklenili pred dnevi v Hiši refoška, je za šampiona istrske klobase razglasil Feruča Škerliča iz Kopra. Priznanje mu je predal koprski podžupan Peter Bolčič.
Festival istrske klobase so letos pripravili drugič, za naslov najboljših pa se je potegovalo kar 80 izdelovalcev klobas iz slovenske in hrvaške Istre, pa tudi s Krasa. V finalu se jih je pomerilo 15, strokovna komisija pod vodstvom dr. Stanislava Renčlja pa je za najboljšo razglasila klobaso Feruča Škerliča iz Kopra. Drugo mesto je šlo Mirandu Jurinčiču iz Marezig, tretji pa je bil Davor Šantič iz Kopra.
Po razglasitvi nam je zmagovalec Feručo Škerlič zaupal, da »mora dobra klobasa imeti pravilno razmerje soli, popra, česna in vina, pri čemer je najpomembnejše sušenje oziroma zorenje mesa. V kleti, kjer sušim klobase, morata biti prava temperatura – da se ne bi morebiti nabirala neužitna črna plesen -, in prava vlaga.» Pri Škerličevih so dobre klobase že družinska tradicija, so pa letos prvič bili absolutni prvaki na festivalu. Sicer jih pridelujejo le za družinske potrebe, Feručo Škerlič pa jih spremlja tudi vsak dan sušenja. »Za samo sušenje je treba tri tedne, da klobasa pravilno dozori, pa mora preteči pet tednov,« pojasni in poudari, da so klobase izključno slovenskega porekla.
Organizatorji festivala napovedujejo zaščito istrske klobase, res pa je, da so le-te vsako leto bolj kakovostne.