DomovArhivSimbolično povezali dva praznika

Simbolično povezali dva praznika

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Kot vsako leto doslej, so v krajevni skupnosti Šmarje, v spomin na požig vasi in junaški juriš partizanske enote Istrskega odreda pred 71 leti, tudi letos proslavili krajevni praznik, ki so ga v nedeljo, 21. junija, tudi tokrat povezali s praznovanjem Dneva državnosti.
Kot je ob tej priložnosti dejal slavnostni govornik Slobodan Popovič, ni naključje, da so v Šmarjah dva pomembna praznika povezali, kajti, kot je rekel, eden izhaja iz drugega, »simbolična povezanost dveh tako pomembnih dogodkov pa kaže na njuno neponovljivost, na edinstvenost.« Popovič se v govoru ni mogel izogniti 30 milijardnemu dolgu države, kar ob dejstvu, da je država izredno nesposobna prodajalka državnega premoženja, krepi občutek v ljudeh, da je izhod krize še daleč. Dotaknil se je tudi nedavnega odprtja predora Markovec in zamisli o uvedbi lokalnih vinjet, ki bi razbremenile tudi Šmarsko cesto poleti, ko se ljudje dobesedno dušijo v pločevini in jim je skoraj tri mesece onemogočen neoviran prehod do mesta in naprej. »Obžalujem, da ni država prisluhnila zamisli o uvedbi lokalnih vinjet, ki bi ne le odpravile glavne pomanjkljivosti v sistemu obveznega cestninjenja, ampak bi sistem naredili neprimerno bolj prijazen do uporabnikov, predvsem pa bi s takim načinom vsaj nekoliko razbremenili Šmarsko cesto, dovolili ljudem da zadihajo in da izkoristijo prav vse prednosti, ki jih sicer imajo v eni od pomembnejših gospodarskih panog, to je turizmu. Vem, da si bo župan Boris Popovič še naprej prizadeval za to, kajti njegov splošni cilj za vse prebivalke in prebivalce je boljše življenje že danes in tukaj in ne morda šele čez deset ali dvajset let,« je med drugim rekel.
V imenu Mestne občine Koper je spregovoril občinski svetnik Vilij Bržan. Omenil je pridobitve v krajevni skupnosti v zadnjih letih, od novega trga, hidravlične izboljšave vodovodnega sistema, energetske sanacije osnovne šole,… Tudi zaradi zasebnih pobud in prebivalcev pa postajajo kraji v KS Šmarje vedno bolj zanimivi za nove prebivalce. Mestna občina Koper sicer odlično sodeluje s krajevno skupnostjo, zlasti s predsednikom Goranom Maleničem, in si bo, »kljub temu da zaradi nepravične in vsiljene ustanovitve občine Ankaran letos nimamo proračuna, še naprej prizadevala za uravnotežen razvoj slehernega dela naše občine, seveda po potrebah in po vnaprej dogovorjenih prioritetah med vsemi.« V imenu Istrskega odreda je nekaj besed spregovoril Jože Furlan, v kulturnem programu pa so sodelovali Lovski pevski zbor Dekani, Pihalni orkester Koper, Pevska skupina društva upokojencev Bertoki, MePZ Alojz Kocjančič Puče-Koštabona in Pevski zbor OŠ Šmarje. Ob koncu so nekdanjim borcem Istrskega odreda podarili cvet.