DomovArhivSkrivnostna freska pod fresko v sv. Frančiščku

Skrivnostna freska pod fresko v sv. Frančiščku

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

 

Pod fresko v desni steni oltarnega prostora iz 15. stoletja so namreč odkrili še eno, stoletje starejšo fresko. Gornja freska je na zelo tankem ometu in že odstopa od podlage, zato jo bodo sneli, ustrezno konzervirali in restavrirali. Po končani obnovi bo cerkev  sv. Frančiška bogatejša za kar dve obnovljeni freski.

Danes je za to izjemno odkritje lahko usoden že vsak tresljaj ali prepih, zato javni ogled in  fotografiranje nista mogoča.

Freski so odkrili v niši na desni strani oltarja, v tem trenutku pa mora biti, zaradi morebitnega zamakanja ali možnosti kakršne koli druge poškodbe, niša vodotesno zaščitena. Kot pojasnjuje predstojnik Urada za družbene dejavnosti in razvoj Timotej Pirjevec, bodo strokovnjaki fresko iz 15. stoletja  zaradi  hude ogroženosti in tehničnih značilnosti sneli, jo ustrezno konservirali in restravrirali, s čimer bodo zagotovili celovitost ohranjenosti in prezentacije tako snetega prizora kot tudi starejše plasti fresk. Razmišljajo, da bi to fresko, v kolikor bodo to dopuščali elementi varnosti znotraj bodoče funkcije cerkve, prezentirali bodisi v prezbiteriju na nasprotni strani, in sicer na posebni konstrukciji, bodisi blizu oltarnega prostora. Starejšo plast poslikave (predvidoma iz 14. stoletja) naj bi po konzervatorskih in restavratorskih delih pod nadzorom odgovornih iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Piran, ohranili in situ.

 

Timotej Pirjevec pravi: »Veseli smo, da smo naleteli na tako pomembno odkritje. Želimo si, da konzervatorska in restavratorska dela ne bi povzročila zamika drugih del, saj smo pri tem projektu, predvsem zaradi koriščenja evropskih sredstev, vezani na roke.« Gre namreč za sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete »Razvoj regij«, prednostne usmeritve »Regionalni razvojni programi«. Evropa prispeva 1,360 milijona evrov, od sicer nekaj manj kot dva milijona evrov vredne naložbe.
Glavni razlog za obnovo cerkve sv. Frančiška je ohranitev pomembnega kulturnega spomenika ter ustrezna prezentacija le-tega. Namen investicije je prenova objekta za potrebe protokolarno-prireditvene dvorane. Trenutno na objektu izvajajo gradbene posege, s katerimi  naj bi končali spomladi prihodnje leto, celotno naložbo pa bodo sklenili v drugi polovici leta 2014.

sv Frančišek

 

Fresko iz 15. stoletja bodo sneli in restavrirali.