DomovArhivSkupinsko ustvarjanje detajlov Kopra

Skupinsko ustvarjanje detajlov Kopra

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Skupni projekt Umetniške gimnazije likovne smeri na Gimnaziji Koper in Mestne občine Koper, pod strokovnim vodstvom profesorjev Dragice Samsa in Mateja Kocjana, je potekal v sončnem, poznopoletnem vremenu. Dijaki vseh letnikov likovne smeri in učenci zadnjih razredov kar sedemnajstih obalnih osnovnih šol in prvič tudi iz notranjske osnovne šole Prestranek, so bili letos postavljeni pred nov izziv – ustvarjanje v skupini. Izbrani motiv so štirje naključno določeni mladi likovniki predstavili vsak na svoj način, vse štiri interpretacije pa so združili v novo končno podobo.

Strokovna komisija v sestavi arhitektke Valnee Družeta, profesorice likovne umetnosti Nives Marković in diplomirane umetnostne zgodovinarke Lili Bojanić, je pri izboru najboljših del izpostavila originalno interpretacijo osnovnega motiva v ustrezni likovno-slogovni izvedbi skupinskega likovnega dela in tehnično dovršenost ter celostno kompozicijo.
Drzna interpretacija izhodiščnega motiva, nenavadna, izrazito kontrastna barvna izbira in oblikovno izčiščene kompozicijske postavitve so na zmagovalni oder postavile gimnazijki Nikol Stojanović in Lucijo Bajec Peca ter devetošolko Laro Vukelić iz OŠ Antona Ukmarja iz Kopra.

Gimnazijki Lea Jerković in Lucija Bostić ter devetošolki Sandra Peroša iz OŠ Ivana Babiča-Jagra Marezige ter Zala Vučko iz OŠ Cirila Kosmača Piran so za usklajenost med klasično izbiro motiva in zlitjem z naravo ter izkazano likovno občutje za podrobnosti, ki jih po navadi ne zaznamo, prejele drugo nagrado.

Korektna interpretacija značilnega motiva, usklajenost in harmoničnost dela kot celote kljub izrazito kontrastnemu prispevku posameznika je tretjo nagrado prinesla dijakoma Maši Berdon in Mateju Simčiču ter devetošolcema Asji Jakopič iz OŠ Koper in Maticu Šuštarju iz OŠ Dekani.

Rezultat eksperimentalnega skupinskega ustvarjanja je presegel pričakovanja tako organizatorjev kot strokovne komisije. Mladi slikarji so uspešno krmarili med lastnimi ustvarjalnimi vizijami in skupno nalogo ter oblikovali veliko zanimivih in izvirnih sestavljank. Kvalitetna posamezna dela so se zlila v barvno in kompozicijsko drzne kolaže, od umirjeno barvno usklajenih do nepričakovano kontrastnih, včasih tudi povsem abstraktnih podob.

Likovna dela se bodo po gostovanju v kavarni Loggia sredi starega mestnega jedra predstavila še v atriju Gimnazije Koper, nato pa bodo gostovala po osnovnih šolah primorske regije.

Avtorji slik so Dragica Samsa, Matej Kocjan in Georgij Balon