DomovArhivSlovenski zajtrk postaja gibanje

Slovenski zajtrk postaja gibanje

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Tradicionalni slovenski zajtrk poteka že peto leto zapored. Vsak tretji petek v novembru za mizo postrežejo zajtrk, ki ga sestavljajo slovenski kruh, maslo, med, mleko in jabolka, s čimer si pristojni želijo širiti zavedanje o pomenu zdrave in lokalne hrane. Slovenski zajtrk je prerasel tudi v dan slovenske hrane, ki ga obeležujemo že četrtič. Nastala sta na pobudo Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) in se vse bolj širita tudi med drugimi evropskimi državami.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je dejala, da se prehranjevalne navade Slovencev sicer izboljšujejo, saj več kot polovica odraslih zajtrkuje, medtem ko je pri mlajši generaciji ta delež še vedno manjši od 50 odstotkov. Tradicionalni slovenski zajtrk se ji zato zdi pomemben za osveščanje najmlajših, da je zajtrk eden od najpomembnejših dnevnih obrokov.

Vseslovenski projekt izvajajo Čebelarska zveza Slovenije, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Zavod RS za šolstvo, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije, Zadružna zveza Slovenije s pristojnimi ministrstvi. Akciji pa se vsako leto pridružujejo tudi številna slovenska podjetja.