DomovArhiv“Sonce v očeh ti sije”

“Sonce v očeh ti sije”

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Sleherno leto v zvezi Sonček poskrbijo, da svetovni dan cerebralne paralize obeležijo na prav poseben način, z dnevi odprtih vrat svojih centrov, varstveno-delovnih centrov in drugih povezanih institucij, kjer vsakodnevno skrbijo za številne osebe s cerebralno paralizo. Tako so poseben program pripravili tudi v Kopru, kjer v okviru VDC-ja že leta deluje tudi posebna trgovina s podarjenimi predmeti in ročnimi izdelki varovancev. V njej je tako moč najti od rabljenih a ohranjenih oblačil po dostopni ceni, do igrač, spominkov, umetniških del, magnetov, skratka vsega, kar spretne in marljive roke 10 varovancev koprskega Sončka vsakodnevno ustvarjajo.

DSCN8750

Ob tej priložnosti je center Sonček s svojo prisotnostjo počastila tudi Tinkara Kovač, ki je skupaj s kitaristom Danijelom Matičem, varovancem odpela nekaj svojih hitov in z glasbo prenesla tudi bogato sporočilo. Vsi smo edinstveni, vsi smo sonce, kar nedvomno drži tudi za varovance in zaposlene v koprskem centru Sonček, v okviru katerega so pred dobrim desetletjem vzpostavili tudi 11. zaporedno bivalno skupnost v starem mestnem jedru Kopra, kjer so trenutno nastanjeni štirje varovanci.

Sicer pa je na svetu približno 17 milijonov ljudi s cerebralno paralizo, pri kateri gre dejansko za okvaro v delovanju možganov, ki se izražajo v obliki motenj gibanja in telesne drže. Te okvare so lahko nastale pred, med ali po rojstvu otroka, značilnosti pa so predvsem omrtvelosti (od monopareze do tetraplegije), lahko tudi duševna manj razvitost in epileptični napadi.