DomovArhivŠpela Ponomarenko Janić najboljša

Špela Ponomarenko Janić najboljša

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Kajakaška zveza Slovenije je v ljubljanski Stari elektrarni podelila priznanja za najboljše športnike leta. Za športnico leta KZS in najboljšo tekmovalko na mirnih vodah so razglasili Špelo Ponomarenko Janić, sicer lanskoletno občinsko nagrajenko in večkratno športnico Kopra.

“Ta naziv mi zagotovo veliko pomeni, glede na to, da sem se vrnila po porodu in že prvo leto postala kajakašica leta”, je po razglasitvi dejala že nekaj let najboljša športnica v naši občini.

Na svetovnem prvenstvu v Milanu je na 500-metrski razdalji priveslala do šestega mesta in s tem tudi kvote za nastop na olimpijskih igrah. Blizu najboljšim je bila še na 200 metrov, kjer je bila v finalu B druga, skupno pa 11. kajakašica sveta. S tem je naredila velik korak k nastopu na tretjih olimpijskih igrah, a bo morala svoje mesto v Braziliji potrditi še prihodnje leto na internih kvalifikacijah. Uspešno je nastopila tudi na premiernih evropskih igrah v Bakuju, kjer je tako kot v Milanu na 500 metrov prišla do šestega mesta, na 200 metrov pa je veslala v finalu B. Na tekmah svetovnega pokala je na 200 metrov dvakrat priveslala do sedmega mesta, na 500 metrov pa je bila osma in enajsta. S temi dosežki je bila izbrana tudi za najboljšo tekmovalko na mirnih vodah.

Iztekajoče leto je bilo za slovenske kanuiste, kajakaše in kajakašice rezultatsko zelo uspešno. Z največjih tekmovanj so se vrnili s številnimi kolajnami in uvrstitvami med najboljšo deseterico, samo na svetovnih in evropskih prvenstvih v članski, U23 in mladinski konkurenci so osvojili 19 posamičnih kolajn, k temu pa je treba prišteti še ekipne medalje in stopničke na tekmah svetovnega pokala.