DomovArhivStara škofijska špina v novi preobleki

Stara škofijska špina v novi preobleki

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Številni krajani in še številčnejši obiskovalci, so sobotno precej vetrovno dopoldne izkoristili za obisk tradicionalnega Praznika vina in oljk, ki so ga na Škofijah priredili že 11. leto zapovrstjo. Številne stojnice s pestro ponudbo lokalnih pridelovalcev grozdja in vina, oljčnega olja, medu, cvetja in drugih dobrot ter domačih izdelkov, so kar vabile k okušanju, pester program in različne aktivnosti pa so pripravila tudi domača društva, ustanove in obrtniki.

Ob tej priložnosti so namenu predali tudi obnovljeno izlivko (špino) na starem vaškem trgu, ki prav letos beleži 80 let od postavitve. Stara špina, ki ima v spominih krajanov spodnjih Škofij prav posebno mesto, saj so se ob njej zbirale številne generacije, osrednji vaški trg pa je bil prav zaradi nje pomembna točka druženja, kulturnega udejstvovanja in razvoja, je bila namreč precej dotrajana in nujno potrebna prenove, naložba v kanalizacijo in vodovod na tem območju pa odlična priložnost za njeno realizacijo. Na pobudo krajevne skupnosti so tako občina, ki je investirala v komunalno infrastrukturo, skupaj z Rižanskim vodovodom Koper in prizadevnimi krajani, špino v celoti prenovili in rekonstruirali ter jo ob koncu del na trgu tudi postavili.

»V spomin na prihod prvega javnega vodovoda v naše kraje, bo ta pomlajena, nališpana in okrancljana gospodična fontana, še naprej nudila vodo nam in bodočim rodovom«, je predajo prenovljene izlivke z lepimi mislimi pospremil krajan Leander Cunja, ki je ob priložnosti javnosti slikovito opisal tudi to, kako so pred leti Škofije in okoliški zaselki sploh dobili vodo.