DomovArhivŠtudentski dom tudi uradno odprt

Študentski dom tudi uradno odprt

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Novo pridobitev so pozdravili tudi koprski podžupan Peter Bolčič, rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič in direktor družbe Luka Koper Pristan Darko Grgič, ki so se v Prisojah zbrali skupaj s številnimi študenti, katerim je študentski dom v prvi vrsti namenjen.

Odločitvi, da ponudbo objekta v Prisojah prilagodijo razmeram na trgu, so botrovale vse večje potrebe po študentskih sobah v koprski občini. Sobe, nekdaj samskega doma, so tako v okviru naložbe prenovili v skladu s standardi, ki veljajo za študentske bivalne enote. Prenovo treh etaž (90 ležišč od skupnih 160) so zaključili pred kratkim. Prenova je trajala približno dva meseca, zamenjali so opremo po sobah, laminat na tleh in pohištvo v kuhinjah, tako da so sedaj sobe primerno urejene za študente. Matična družba Luka Koper je financirala prenovo kopalnic, načrtujejo pa tudi posodobitev ogrevalnega sistema z nabavo toplotnih črpalk ter ureditev okolice in parkirišča. Ključnega pomena pri prenovi je tudi sodelovanje zavoda Študentski domovi in Univerze na Primorskem, ki sta pomagala pri vzpostavitvi standardov za bivanje študentov ter pri prijavi za pridobitev koncesije za subvencioniranje bivanja študentov. Za letošnje študijsko leto so pridobili 60 subvencij, za prihodnje leto pa bodo subvencije zaprosili še za ostalih 100 ležišč.

Sicer so vse obnovljene sobe že zapolnjene, saj povpraševanje po prostih ležiščih iz leta v leto narašča. Kuhinja študentskega doma že sedaj ponuja tople obroke, vendar si želijo v naslednjem koraku dokončno urediti ponudbo prehrane za študente. To bi se lahko zgodilo že v novem letu, s prvim januarjem naj bi namreč pridobili subvencijo za študente in jim organizirali prehrano na bone.

Objekt v Prisojah, t.i. samski dom je Luka Koper zgradila leta 1966, njegove kapacitete pa so povečali 15 let kasneje. Potreba po dodatnih pristaniških delavcih je bila takrat velika, resursov v Kopru pa zelo malo. Mnogi delavci so zato prihajali od daleč, brez svojih družin. Danes so razmere drugačne. Pristanišče je tehnološko napredovalo, Koper je postal ne samo pristaniško ampak tudi univerzitetno mesto.