DomovArhivSvetovno prvenstvo UWK v karateju: Jutri se začenja zares!

Svetovno prvenstvo UWK v karateju: Jutri se začenja zares!

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Kot je uvodoma povedal podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič, je Mestni občini Koper v čast, da gosti tako velik dogodek, kakršen je prvo svetovno prvenstvo UWK v karateju, ki združuje tradicionalne, generalne in kontaktne stile karateja. »Koper je s svojo sodobno športno infrastrukturo zadnja leta vse bolj priljubljeno prizorišče dogodkov na mednarodni ravni, kar je dokaz, da je bila odločitev občine za znatna vlaganja v področje športa pravilna in se s takimi prestižnimi dogodki bogato obrestuje«, je dejal podžupan. Ob tem se je tudi zahvalil vsem koprskim športnim društvom, ki so morali zaradi prvenstva prilagoditi urnike svoje vadbe.

Pripravljenost na sodelovanje in podporo, ki so jo bili deležni s strani koprske občine, je izpostavil tudi prvi mož United World karate (UWK) Richard Jorgensen. Poudaril je tudi pomen združevanja vseh treh disciplin karateja: tradicionalne, generalne in kontaktne. »Prvenstvo, ki ga te dni gosti Koper, je edinstven dogodek po letu 1968, ko je bilo podobno tekmovanje prvič organizirano v Los Angelesu v Kaliforniji«, je spomnil. Podpredsednik UWK Vladimir Jorga pa je ocenil, da ima koprsko prvenstvo zgodovinski pomen za nadaljnji razvoj karateja.

Koordinator prvenstva Damjan Pintar je poudaril dvojni pomen prvenstva: »Slednje je združilo vse ljudi, ki se v Sloveniji ukvarjajo s karatejem, poleg tega pa je združilo tudi različne stile karateja«. Spomnil je, da ima Koper odlično lokacijo za nadaljnji razvoj športnega turizma ter da so udeleženci prvenstva iz 42 držav sveta v teh dneh napolnili številne turistične kapacitete na Obali, ki bi bile sicer v tem času bolj prazne kot polne. Poleg pripravljenosti na sodelovanje s strani koprske občine in številnih ljubiteljev športa, ki v teh dneh prostovoljno sodelujejo pri organizaciji prvenstva, je izpostavil tudi aktivnost turistične agencije Hit tours, ki deluje pod okriljem družbe Hit d.d. iz Nove Gorice, ki je v sodelovanju z obalnimi hotelirji poskrbela za nastanitev in prevoze tekmovalcev.

Vsi so se strinjali, da je bilo časa za organizacijo dogodka premalo, saj je bilo prvenstvo sprva načrtovano v Brazliji, dokončna odločitev glede njegove umestitve v Koper pa je padla šele sredi letošnjega poletja. »Prvenstvo predstavlja velik organizacijski zalogaj, saj ne gre le za tri različne discipline karateje, temveč tudi za različne vrste sodnikov, nenazadnje pa tudi tekmovalcev«, je dejal koordinator tekmovanja Roman Pavlovič, ki je napovedal, da se bodo tekmovanja začela jutri ob 9. uri, svečano odprtje prvenstva pa bo jutri ob 18. uri.

Več v video izjavah: