DomovArhivTežave zaradi snega, na Obali pa predvsem zaradi močne burje

Težave zaradi snega, na Obali pa predvsem zaradi močne burje

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Močna burja je v noči na petek podrla več dreves na območju Mestne občine Koper; do zdaj so jo skupile tudi tri palme, in sicer na Ukmarjevem trgu, Cankarjevi ter Pristaniški ulici. Burja je polomila več ceder na območju Markovca in Olma, Vanganela, Semedele, Sermina, Ankarana, Škofij in v drugih naseljih. Burja je odkrila tudi nekaj streh, plakatov in pločevine, raznašala vejevje in prevrnila tudi nekaj zabojnikov, predvsem v zaledju. Delavci Komunale Koper so poškodovana drevesa večinoma že požagali in jih odstranili, zabojniki in ekološki otoki se sproti urejajo. Plovila so imetniki komunalnih privezov še pravočasno umaknili z najbolj izpostavljenih delov, zato zaenkrat še niso beležili nobene škode na tem področju. Kljub neugodnim vremenskim razmeram, večjih nevšečnosti ni, vendar Komunala Koper in Mestna občina Koper občane prosita za razumevanje v primeru, da se kakšna posledica burje ne odpravi takoj. Komunala Koper ima na terenu več intervencijskih ekip, ki se sproti selijo po najbolj izpostavljenih točkah in izvajajo interventne ter sanacijske ukrepe.

Zaradi izrednih vremenskih razmer Komunala Koper prosi občane za razumevanje, v kolikor bi zaradi močne burje prišlo do krajše zamude pri odvozu smeti, ter k temu dodajajo, da bo servis nemoteno in brezhibno deloval dalje takoj po koncu izrednih vremenskih razmer.

Burna noč tudi za gasilce

Tudi gasilci gasilske brigade Koper in člani prostovoljnih gasilskih društev so v noči s četrtka na petek opravili 15 intervencij, v dopoldanskih urah pa je v teku še 10 intervencij. V več krajih na Obali so posamezna drevesa padla na cesto in pri tem poškodovala nekaj stanovanjskih  hiš in nekaj osebnih vozil. Drevo je v Bernetičevi ulici v Kopru poškodovalo osebno vozilo, padlo drevo v Rozmanovi ulici pa je zaprlo ulico in poškodovalo dve vozili. V Pobegih so gasilci odstranili drevo, ki je padlo na stanovanjsko hišo. Gasilci so morali odstraniti tudi drevo, ki je padlo na stanovanjsko hišo v Cahovi ulici v Ankaranu. Na cesto med Dekani in Rižano je padlo pet dreves, ki so jih prav tako odstranili gasilci. Za drevo, ki ga je veter podrl na cesto med Rižano in odcepom Hrastovlje, pa so poskrbeli delavci cestnega podjetja. Gasilci so odstranili tudi posamična padla drevesa v Klaričevi ulici v Semedeli in na Senčni poti v Portorožu. Gasilci so bili na delu tudi v Strunjanu, kjer je na cestišče padlo drevo. Ponoči so zaradi visokega plimovanja v Piranu sprožili tudi sireno javnega alarmiranja.

Na strehi Osnovne šole Livade v Izoli je odtrgalo dimno loputo, ki so jo gasilci nato ponovno pritrdili, podobno so storili v pritličju bloka na Cesti na Markovec, kjer je delno odtrgalo nadstrešek. Na Piransko ulico v Kopru pa je padel reklamni pano, ki so ga odstranili delavci  Komunale Koper.

Včeraj so zaradi močne burje priprli tudi ladijski promet v Luki Koper, danes zgodaj zjutraj pa so ga ponovno odprli.

Nevšečnosti tudi pri sosedih

Na severu Italije pa je za velike prometne nevšečnosti poskrbelo obilno sneženje. Novozapadli sneg ovira tovorni in železniški promet med Bologno in Firencami. Na avtocesti A1 med omenjenima mestoma ustavljajo tovornjake. Številni hitri vlaki, ki vozijo med severom in jugom Italije, imajo velike zamude.

Sneg povzroča nevšečnosti tudi v Lombardiji. Na železniški progi med Milanom in Chiassom prihaja do prekinitev prometa. Zaradi snega so številne šole v Lombardije zaprte. Benetke ogrožajo poplave in silovit veter. Sneži tudi v Furlaniji-Julijski krajini. Na območju Trsta veter piha s hitrostjo 112 kilometrov na uro. O obilnih padavinah poročajo tudi z juga Italije.

Na avtocesti blizu Bologne je v četrtek zvečer prišlo do 11-kilometrskega zastoja. Težave v prometu so tudi na avtocesti Milano-Genova ter Firence-Pisa. Sneg ovira promet tudi na avtocesti A22 med krajema Brennero-Modena.

Sicer pa so snežni meteži zajeli večji del Hrvaške in največ težav povzročile v prometu. Za ves promet so zaprte mnoge prometnice v Gorskem kotarju in Liki, med drugim tudi nekateri odcepi na avtocesti Reka-Zagreb in Zagreb-Split. Hrvaški mediji poročajo, da je bilo največ snega v Ogulinu, kjer so davi namerili 55 centimetrov.

Za ves promet sta zaprti avtocesti Reka-Zagreb in Zagreb-Split med odcepoma Kikovica in Delnice oziroma Sveti Rok in Posedarje. Zaprte so tudi mnoge državne ceste, tako da je popolnoma prekinjen tovorni cestni promet med notranjostjo države in obalo. Zaprta sta mosta na otoka Krk in Pag, je poročal hrvaški avto-klub.

V Zagrebu je prejšnjo noč zapadlo več kot pet centimetrov snega, na ulicah je več kot 200 snežnih plugov. Pričakujejo, da bo v Zagrebu do konce dneva zapadlo dodatnih več kot 20 centimetrov snega. Več stanovanjskih sosesk v hrvaški prestolnici je brez gretja zaradi okvare na eni od toplarn.

Postopno izboljšanje vremena

Zaradi izjemnih vremenskih razmer je trenutno zaprta primorska avtocesta med priključkoma Senožeče in Unec v obe smeri, predor Kastelec pa je zaprt v smeri proti Ljubljani, promet je preusmerjen na izvoz Kastelec in po vzporedni cesti do priključka Kozina. Aktualne razmere na cesti lahko preverite na tej povezavi.

 

Sicer pa meteorologi napovedujejo, da se bo sneženje danes v večjem delu države nadaljevalo. V delih gorate in srednje Hrvaške pričakujejo več snega, ponekod tudi več kot 30 centimetrov novega snega. Snežilo in deževalo bo tudi na vzhodu države v Slavoniji kot na severnem Jadranu.

Po napovedih za Slovenijo bo danes prevladovalo oblačno vreme, na Primorskem bo pihala močna burja, ki bo čez dan nekoliko oslabela. Do sobote zjutraj bo sneženje od severozahoda ponehalo,  in jasnilo se bo. Na Primorskem bo pihala večinoma zmerna burja, ki bo v noči na nedeljo ponehala. V nedeljo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Jutro bo zimsko mrzlo. V ponedeljek pa bo prevladovalo sončno vreme.