DomovArhivTudi Obala bo dobila svoj maraton

Tudi Obala bo dobila svoj maraton

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Priložnost so izkoristili tudi za podpis pogodbe o t.i. nazivnem sponzorstvu med Banko Koper in organizatorjem, Društvom Istrski maraton, javnosti pa so predstavili tudi osem ambasadorjev dogodka.

»Ne gre samo za športni, ampak tudi za turistično, kulturno in tudi gospodarsko pomemben dogodek,« je na novinarski konferenci pojasnil predsednik Društva Istrski maraton Mojmir Kovač, ki je prepričan, da bo ljudi pritegnil predvsem zaradi slikovite pokrajine skozi katero je speljana trasa maratona, pa tudi zato, ker je v ospredju pomen sodelovanja in ne tekmovanja. Navdušenje nad zamislijo je danes pokazal tudi predsednik uprave Banke Koper Giancarlo Miranda, ki je pohvalil prizadevanje lokalne skupnosti in posameznikov za organizacijo izredno pomembnega športnega dogodka.

Mojmir Kovač je predsedniku uprave Banke Koper Giancarlu Mirandi simbolično predal štartno številko 1.

Istrski maraton, ki so ga podprle vse tri obalne občine, Mestna občina Koper, Občina Izola in Občina Piran, bo tako postal tretji uradni maraton v Sloveniji, ki pa se bo po prvih dveh bistveno razlikoval. Proga bo sicer dolga 42,195 metrov, vendar ga od klasičnih mestnih maratonov razlikuje že to, da je trasa izjemno razgibana, saj vodi tik ob morju, po poti nekdanje Porečanke, skozi ozke tunele v mesto, pa spet v neokrnjeno naravo, in to skozi tri občine, njegova posebnost pa je tudi ta, da bo start vsako leto v drugem mestu. Prvi maraton se bo tako začel v Kopru, leta 2015 bo start v Izoli, 2016 pa se bodo tekači skozi start zapodili v Piranu, vsako leto pa bo, tako obljubljajo organizatorji, skušali malenkost spremeniti tudi progo. Sicer pa bo poleg maratona organiziran tudi polmaraton (21.098 m), katerega start bo v Piranu, manj vzdržni tekači pa bodo lahko svoje tekaške moči merili na 8,5 kilometrskem teku okrog starega mestnega jedra, do Škocjanskega zatoka in nazaj. Pričakujejo približno 1500 tekačev, doslej pa jih je svojo prijavo potrdilo nekaj več kot 200. Če želite biti del te zgodbe tudi vi, lahko svojo prijavo oddate na www.istrski-maraton.si.

Maraton podpira in promovira osem ambasadorjev, in sicer Jasmina in Urban Praprotnik, Vasilij Žbogar, Marco Moretton (tekač iz Trsta), Mateja Kosovelj, Lucija Krkoč, Mitja Kosovelj in Daniela Da Forno (ultramaratonka iz Trsta). Slednja sta se udeležila tudi današnjega dogodka in ob tem opozorila na enkratno traso, odličen termin in predvsem na pozitivno idejo maratona.