DomovArhivV Kopru so ustvarjali mladi likovniki

V Kopru so ustvarjali mladi likovniki

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Pred tednom dni, 25. septembra, nepričakovano kislo vreme sploh ni oviralo sto desetih primorskih likovno nadarjenih osnovnošolcev in dijakov, ki so sodelovali na tradicionalnem 6. mednarodnem slikarskem ekstempore za mlade v starem mestnem jedru Kopra.

Večletno uspešno sodelovanje Gimnazije Koper in Mestne občine Koper je ob letošnjem praznovanju 70. letnice delovanja Gimnazije Koper in 15. obletnice delovanja Umetniške gimnazije dobilo novo dimenzijo. Mladim slikarskim navdušencem se je pridružilo skoraj štirideset mladih glasbenikov, pevcev, plesalcev in fotografov iz Gimnazije Koper in Srednje tehniške šole Koper in skupaj so oblikovali zelo zanimiv likovno-glasbeno-plesni dogodek, ki bi ga bilo vredno še kdaj izpeljati.

Naslov letošnjega likovnega druženja je bil Ustvarjanje v mestnem jedru Kopra, saj so bili sodelujoči likovniki, glasbeniki in plesalci sami motiv upodabljanja. Naloga ni bila lahka, na platno je bilo potrebno ujeti energijo in vzdušje sodelujočih v specifičnem okolju mestnega jedra Kopra. Mladi slikarski navdušenci so bili razdeljeni v 23 skupin z namenom, da starejši, bolj izkušeni dijaki mlajšim pomagajo pri začetnih zadregah. Prav druženje, spoznavanje in skupno ustvarjanje je poleg osveščanja mladih o arhitekturni dediščini Kopra eden glavnih ciljev projekta, ki privablja vedno več mladih nadarjenih risarjev in slikarjev in postaja vedno bolj opažena prireditev v jesenskem kulturnem dogajanju v Kopru.

Strokovno komisijo pod vodstvom Mojce Gazič, prof. likovne umetnosti in magistre unikatnega oblikovanja, sta sestavljala še akademski kipar mag. Sašo Stevović, in Martin Zelenko, univerzitetni oblikovalec vizualnih komunikacij. Med osnovnošolci je z izvirnostjo v pristopu in tehniki ter močno ekspresivnostjo v usklajenem kontrastu med figuro in ozadjem komisijo najbolj prepričala in si prislikala prvo nagrado devetošolka Gaja Ramić iz OŠ Elvire Vatovec Prade. Drugi enakovredni nagradi je komisija podelila devetošolkama Lii Tuljak iz OŠ Lucija in Gaji Pikel iz OŠ Cirila Kosmača Piran. Andraž Križmančič iz 8.a OŠ Dekani in Marija Šutej iz 9.c OŠ Lucija sta prejela priznanji za likovni dosežek.

Dijaki Umetniške Gimnazije Likovne smeri na Gimnaziji Koper so tvorili drugo in najštevilnejšo skupino. »Avtorjevo delo je tematsko skladno, dinamično v kompoziciji in figurah, arhitekturni elementi so prefinjeno upodobljeni«,je strokovna komisija zapisala ob obrazložitvi prve nagrade Veroniki Križman iz 2.d. Komisija se je odločila, da ne bo podelila druge in tretje nagrade. Shani Noah Grulja iz 1.d, Kristina Boturović iz 3.d in Naja Stanič iz 4.d pa so prejele priznanja za likovni dosežek.

Komisijo so s kvaliteto likovnih izdelkov zelo prijetno presenetili dijaki drugih primorskih srednjih šol in gimnazij, ki so bili letos prvič povabljeni k sodelovanju in so tvorili tretjo, kot celoto najbolj obetajočo skupino. Dijak 3. letnika STŠ Koper – tehniške gimnazije Petja Kocet je za zelo spretno, dovršeno in izkušeno predstavitvijo podobe glasbenika in vzdušja okoli njega v sliki, ki je kompozicijsko zelo usklajena in dinamična, prejel prvo nagrado v kategoriji Srednje šole. Drugo nagrado je prejel Nik Čaušević iz 3.a iz Srednje gostinske in turistične šole Izola, tretjo nagrado pa Tilen Gerlica iz 2.d Gimnazije Koper. Priznanji za likovni dosežek sta prejeli četrtošolki Veronika Malačič iz GEPŠ Piran – Gimnazija in Francesca Coreno iz Gimnazije Gian Rinaldo Carli Koper.

Vsem sodelujočim in mentorjem gre posebno priznanje, saj so kljub nič kaj prijaznem vremenu ustvarili veliko mladostno drznih, duhovitih in izvirnih upodobitev. Vse pohvale gredo tudi mladi glasbenikom ter odličnim pevkam, ki so suvereno izpeljali zelo spontan, a odličen program mešanice klasične in sodobne glasbe različnih žanrov ter neverjetnim plesalcem, ki so navdušili z zgolj na videz lahkotnim, a dih jemajočim programom.

Likovna dela bodo do 20. oktobra 2015 razstavljena v atriju Gimnazije Koper, nato bo razstava postavljena v kavarni Loggia v starem mestnem jedru. Kasneje bodo najboljša dela gostovala še po osnovnih šolah primorske regije.

Avtorja slik Tristan Černe in Matej Kocjan. Več fotografij si lahko ogledate na spletnih straneh Gimnazije Koper.