DomovArhivV Luki začeli s poglabljanjem prvega bazena

V Luki začeli s poglabljanjem prvega bazena

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Vsi bi se strinjali, da je projekt poglobitve morskega dna prvega bazena, na katerega so v Luki Koper čakali več let, ključnega pomena za Luko Koper in njen prihodnji razvoj. To pa je le ena od naložb, ki jih bodo v t.i. letu investicij, izpeljali v tem letu.
Prva faza poglabljanja, s katero bodo v Luki povečali dovoljen ugrez na 13 metrov, bo končana predvidoma do 21. februarja 2014, vzporedno pa pospešeno tečejo tudi dela za izgradnjo in zapolnitev kaset.
Sicer omenjena dela sovpadajo z načrti podaljševanja prvega pomola, ki jih je nadzorni svet družbe potrdil spomladi 2013. Z načrtovano naložbo se bo letna zmogljivost kontejnerskega terminala iz sedanjih 750 tisoč TEU povečala za dodatnih 230 tisoč TEU.
Projekt zajema, poleg poglabljanja morskega dna bazena I, tudi izgradnjo dodatnih 100 metrov operativne obale z vso pripadajočo opremo – izveden pa bo več fazah. Posamezne investicije bodo predane v uporabo postopoma, celotna investicija, katere projektna vrednost znaša 78 milijonov evrov, pa bo sklenjena do leta 2018.

Koper. Pristaniški dan