DomovArhivV Prisojah nov študentski dom

V Prisojah nov študentski dom

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Vse večje potrebe po študentskih sobah so bile priložnost, da ponudbo objekta v Prisojah prilagodijo razmeram na trgu. Sobe so tako prenovili v skladu s standardi, ki veljajo za študentske bivalne enote. Prenovo treh etaž (90 ležišč od skupnih 160) so zaključili pred kratkim. »Prenova je trajala približno dva meseca, zamenjali smo opremo po sobah, laminat na tleh in pohištvo v kuhinjah, tako da so sedaj sobe primerno urejene za študente. Matična družba Luka Koper je financirala prenovo kopalnic, načrtujemo pa tudi posodobitev ogrevalnega sistema z nabavo toplotnih črpalk ter ureditev okolice in parkirišča«, pravi Darko Grgič, direktor Pristana, ki poudarja, da je pri tem imelo ključno vlogo sodelovanje z zavodom Študentski domovi in Univerzo na Primorskem. Ti so pomagali pri vzpostavitvi standardov za bivanje študentov ter pri prijavi za pridobitev koncesije za subvencioniranje bivanja študentov. Za letošnje študijsko leto so pridobili 60 subvencij, za prihodnje leto pa bomo subvencije zaprosili še za ostalih 100 ležišč. »Vse obnovljene sobe so že zapolnjene, povpraševanje pa je iz leta v leto večje, kar potrjuje, da smo na pravi poti«, je še dodal Grgič. Urediti nameravajo tudi ponudbo prehrane za študente. Že zdaj njihova kuhinja ponuja tople obroke, s 1. januarjem pa naj bi pridobili subvencijo za študente in jim tako organizirali prehrano na bone.

Novo pridobitev so pozdravili tudi v zavodu Študentski domovi (UP ŠD), kjer se, kot je povedala direktorica Astrid Prašnikar, že nekaj let soočajo s pomanjkanjem »lastnih« namestitvenih kapacitet za študente (približno 700), »zato so nove kapacitete zelo dobrodošle«.

Objekt v Prisojah, t.i. samski dom je Luka Koper zgradila leta 1966, njegove kapacitete pa so povečali 15 let kasneje. Potreba po dodatnih pristaniških delavcih je bila takrat velika, resursov v Kopru pa zelo malo. Mnogi delavci so zato prihajali od daleč, brez svojih družin. Danes so razmere drugačne. Pristanišče je tehnološko napredovalo, Koper je postal ne samo pristaniško ampak tudi univerzitetno mesto.