DomovArhivV soboto jubilejni 10. Pristaniški dan

V soboto jubilejni 10. Pristaniški dan

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Tradicionalni Pristaniški dan, ko koprsko pristanišče na široko odpre svoja vrata vsem, ki bi radi spoznali njegov utrip, bo letos v znamenju slovesne otvoritve, bogatega spremljevalnega programa in večernega koncerta. Podrobnosti so predstavili na včerajšnji novinarski konferenci, obiskovalce pa pričakujejo v soboto, 21. maja, na Ukmarjevem trgu v Kopru, med 9. in 18. uro.

Deseti rojstni dan Pristaniškega dne je priložnost za nov začetek. Gre za novost, saj uvajajo tematiko dneva, ki se bo iz leta v leto spreminjala. Začenjajo olimpijsko obarvani, saj je Luka Koper že 19 let sponzor olimpijskih reprezentanc. Na letošnjim olimpijskih igrah v Braziliji pa bo nastopilo več Luških varovancev: jadralci Vasilij Žbogar, Veronika Macarol in Tina Mrak, kajakašica Špela Ponamarenko, tenisačica Andreja Klepač in slovenska rokometna reprezentanca.

V znamenju olimpizma bo tudi slavnostna otvoritev Pristaniškega dne ob 10. uri, na Ukmarjevem trgu, na kateri bodo prvič uvedli ritual, ki bo postal stalnica vseh nadaljnjih dogodkov. Vsakokratni boter Pristaniškega dne bo ob rojstnem dnevu pristanišča, ki ga praznujejo 23. maja, zapisal svojo osebno čestitko na list papirja, ki ga bodo hranili v posebni steklenici. Ta in vse nadaljnje bodo krasile stalno zbirko v bodočem pristaniškem muzeju.

Častno vlogo prvega botra je prijazno sprejel  Miroslav Cerar starejši, simbol slovenskega olimpizma, ki je med najuspešnejšimi slovenskimi telovadci in eden najuspešnejših slovenskih športnikov vseh časov. Osvojil je tri medalje na olimpijskih igrah, od tega dva naslova olimpijskega prvaka. Slovesnost bodo sklenili  z olimpijskim protokolom, ki bo pričaral vzdušje pravih olimpijskih iger.

Kako v  pristanišče?

Zbirno mesto za oglede pristanišča in info točka bosta na Ukmarjevem trgu, kjer bodo  prevzeli vstopnice za ogled z ladjo in turističnim vlakcem. Ogledi trajajo približno 1 uro. Poleg tega si bodo obiskovalci lahko ogledali pristanišče tudi s klasičnim avtobusom in avtobusom s stekleno streho, s kolesom, ali pa se bodo  lahko ustavili na kontejnerskem terminalu. Za kolo in kontejnerski terminal so obvezne predhodne prijave preko e-obrazca.

Bogat spremljevalni program na Ukmarjevem trgu

Od 10.30 do 14. ure: Mlajši obiskovalci bodo lahko uživali v MINI OLIMPIJADI, za katero bo poskrbel Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez. Spoznali bodo različne športne discipline, saj se bodo lahko pomerili v hoji s hoduljami, strelu na gol steno, hojo z dolgimi smučmi, metu vortexa in golfu z mehkimi žogicami.

Od 10.30 -12.30: Likovna delavnica SOL NA PLATNU. Pod vodstvom članov Društva likovnih ustvarjalcev Vrtnica bodo otroci ustvarjali na temo morja s tehniko akvarela na platnu.

Pestro in živahno pa bo čez cel dan. Za glasbene in plesne točke bodo poskrbele nekatere skupine in društva, ki so jih v Luki podprli v okviru sklada Živeti s pristaniščem. 

Luški gasilci bodo na Ukmarjevem trgu razstavili svoje starodobno vozilo in pokazali gasilsko opremo.

Zaradi Pristaniškega dne od petka do nedelje, do 10. ure, ne bo mogoče parkirati na Ukmarjevem trgu.

Dan se bo zaključil s koncertom na Titovem trgu, ob 20.30: Večer neskončnih sanj – Vlado Kreslin, Mali bogovi, En big band Koper, gost: Rudi Bučar in Frčafele (nakup kart: Eventim). Koncert organizirata Agencija Easy in Koda Events, ki sta partnerja celotnega dogodka Pristaniški dan 2016.

Vikend bo tudi v znamenju potniških ladij, saj jih v Kopru pričakujemo kar tri. V soboto nas bosta hkrati obiskali 295 metrov dolga Celebrity Constellation z več kot 2.100 potniki in Thomson Celebration s približno 1.200 potniki, v nedeljo pa bo v Koper priplula Azamara Journey z več kot 600 potniki višje cenovne kategorije. Skupno bo naše mesto tako gostilo še  približno 4.000 obiskovalcev s potniških ladij.