DomovArhivVeč vsiljivega beračenja

Več vsiljivega beračenja

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Pri tem je najpomembnejša prisotnost organov reda in miru na terenu, slednjo bodo okrepile tudi tako imenovane mešane patrulje, sestavljene iz policista in redarja. Seje se je udeležil tudi koprski župan Boris Popovič.

Zlasti vsiljivo beračenje se je v zadnjem obdobju dobesedno razraslo. Po besedah koordinatorja delovne skupine, sicer komandirja Policijske postaje Koper Igorja Majcna, sta na udaru predvsem območji Supernove in koprske tržnice. Gre za organizirane skupine, zlasti Romov in Romunov, ki uporabljajo različne trike, od mlajših žensk, ki »bežijo pred zasledovalcem, saj naj bi jo prodali,« do zaigranih epileptičnih napadov, prepričevanja, češ naj bi nekoga ugrabili in beračenja po modelu Oliverja Twista. Veliko je tudi vsiljivih prodaj, nadlegovanj, zadev, ki so povezane s trgovino z belim blagom, tatvin. Te organizirane skupine se selijo vse od Ankarana, kjer je na udaru pot od kampa do trgovskega središča, do Pirana. Konstanta so tudi skupine iz Ponterossa, ki prihajajo v Koper z rednimi avtobusnimi linijami, vendar gre pri slednjih za tako imenovano pasivno beračenje. Predvsem so dobro organizirane skupine Romunov v kombijih, ki delujejo na avtocestnih počivališčih, ob večjih prireditvah pa se preselijo na Obalo, in Romov, ki na »črno« kampirajo na območju Ankarana. Minulo soboto v zgodnjih jutranjih urah so tako izdali kar 21 plačilnih nalogov. Po Majcnovih besedah je zato izredno pomembna prisotnost, od redarjev do policistov, neprijetne situacije pa preprečujejo in rešujejo tudi z mobilno policijsko postajo. Člani skupine so se strinjali z uvedbo stalnih mešanih peš patrulj, ki bodo še posebej pozorne ob prihodih potniških ladij.

Zadnji julijski vikend, ko bo v Kopru Rumena noč, člani akcijske skupine za JRM ne pričakujejo večjih težav, saj bo prireditev na območju Pristaniške ceste do Ukmarjevega trga. Poudarili so, da je varnost nedvomno na prvem mestu, prav tako pa je pomembno zagotoviti prost in varen pretok prebivalcev, ki se bodo na prireditev odpravili peš. Glede na to, da bo zaradi ognjemeta del Semedelske ceste zaprt, bo glavni peš dostop vzdolž Piranske ceste, kjer bodo na pločnikih preprečili parkiranje vozil. Morebitne težave s parkiranjem bo omilila možnost parkiranja na parkiriščih trgovskih centrov.