DomovArhivVIDEO: V pisane barve odeti in odlično razpoloženi tekači vnovič povezali slovensko Istro

VIDEO: V pisane barve odeti in odlično razpoloženi tekači vnovič povezali slovensko Istro

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Organizatorji so namreč v vseh treh mestih prešteli več kot 4 tisoč tekačev in vsaj trikrat toliko obiskovalcev, ki so bodisi ob progi bodisi na startu ali cilju spodbujali tekače. Tako rekreativce, ki so si s tekom popestrili sončno nedeljo, kot tudi tiste najbolj pogumne, ki so vnovič podali na težko 42 kilometrov dolgo preizkušnjo.

Koper, 10.04.2016 3. Istrski maraton, ogrevanje in start polmaratona, polmaraton, podžupan Peter Bolèiè

Kljub temu, da je bilo osrednje prizorišče letošnje »maratone ištrijane« Portorož, kjer sta bila start in cilj najdaljšega teka, pa tudi start 11,5 kilometrov dolgega rekreativnega teka, je bilo v nedeljo veliko tekačev tudi v Kopru. Na krožišču med Pristaniško ulico in Vojkovim nabrežjem se jih je namreč zbralo kar 2200, ki so se skozi start pognali na 21 kilometrsko traso skozi mesto, ob obali do Izole in nadalje do mesta rož, kjer jih je pričakal tudi pester spremljevalni program. Nekaj več je bilo letos tudi maratoncev, številka se je skoraj približala 500, z rekreativnim tekom, ki je bil letos nekoliko bolj zahteven, pa se je spoprijelo okrog 1800 tekačev.

S kraljevo disciplino je tudi letos najhitreje opravil Robert Radojković, ki je na 42 kilometrski preizkušnji slavil že minulo leto, v ženski konkurenci pa je bila najhitrejša Simona Dolinar Majdič. Radojković je tokrat maraton pretekel v 2 urah 42 minutah in 53 sekundah, kar je, kot je povedal, nekoliko slabši čas od želenega, saj je bilo »zadnjih 8 km res zahtevnih«, Dolinar Majdičeva, ki je bila lani peta, pa si je letos, s časom 3 ure 20 minut in 13 sekund, pritekla zmago. Na polmaratonu sta slavila Blaž Grad s časom 1 ure 14 minut in 6 sekund in Maja Škrlj s časom 1 ene ure 30 minut in 20 sekund, na rekreativnem teku, ki je bil letos izredno zahteven, pa sta zmagala Danijel Vinčec iz Marezig s časom 42 minut in 10 sekund in Bernarda Oserban s časom 53 minut in 32 sekund.

»Vse je bilo odlično, brezhibna organizacija, nepozaben dan,« so si bili enotni tekači letošnjega Istrskega maratona, ki prihajajo iz kar 21 držav. Po podatkih organizatorja je bilo največ seveda domačih tekačev, sledili so Italijani, Hrvati, kar nekaj pa je bilo tudi Slovakov, Srbov, Avstrijcev ter drugih, v množici udeležencev pa je bil celo tekač iz Združenih držav Amerike. Rekordno, kar 850, je bilo tudi število prostovoljcev, ki so pred, med in po prireditvi skrbeli, da je bilo na terenu vse kot mora biti in da se bo Banka Koper 3. Istrski maraton tudi letos vtisnil v spomine tako organizatorjev kot tudi vseh ostalih.

Pestro je bilo namreč tudi ob tekaški progi in na cilju tekaške preizkušnje, kjer so se na tržnici oljčnega olja predstavili tudi istrski oljkarji.

Host logo+dikcijaTi so v okviru projekta HOST, v katerega je vključena tudi turistična destinacija slovenska Istra, predstavljali z vrhunskimi oljčnimi olji različnih sort, oljčnimi namazi in drugimi dobrotami na bazi oljčnega olja. Banka Koper 3. Istrski maraton je namreč del mreže športnih dogodkov FOOT – Fit On Olive Trails, ki povezuje štiri sredozemske turistične destinacije, poleg slovenske Istre, še grški otok Lezbos, Zejtun na Malti in Monte Pisano v Italiji. Obiskovalci so poleg tega lahko uživali tudi v raznovrstnih kulinaričnih dobrotah in bogatem spremljevalnem programu, od otroških delavnic, igranja pandole in animacij do glasbenega doživetja, ki so ga pričarali Eskobarsi in Anika Horvat.

Koper, 10.04.2016 3. Istrski maraton, ogrevanje in start polmaratona, polmaraton,

Sicer se je tretja izvedba Istrskega maratona začela že dan prej, v soboto, s tekom najmlajših in mladostnikov, ki jih je bilo kar 338, od tega 138 predšolskih, 192 šolarjev in celo osem gibalno oviranih. Zaradi dežja je bil nekoliko okrnjen spremljevalni program, se je pa Pašta fešta zato premaknila v portoroški Avditorij.