DomovArhivVročica pred nocojšnjim začetkom mundiala se stopnjuje

Vročica pred nocojšnjim začetkom mundiala se stopnjuje

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Brazilija bo v tem mesecu gostiteljica 12 prizorišč mundiala, in sicer v mestih Curitiba, Manaus, Cuiaba, Porto Alegre, Natal, Sao Paulo, Brasilia, Belo Horizonte, Fortaleza, Recife, Salvador in Rio de Janeiro, kjer bo natanko čez mesec dni, 13. julija, tudi veliki finale letošnjega svetovnega nogometnega prvenstva.

Teorij in napovedi o zmagovalcih je že pred nocojšnjim začetkom prvenstva veliko. Na stavnicah najvišje kotira Brazilija pred Argentino, Nemčijo in Španijo, amazonski vrač Jaraquii pa zmago napoveduje Italiji.

Že pred začetkom nogometnega svetovnega prvenstva pa so razglasili svetovnega prvaka med nogometnimi zvezdniki na družabnih omrežjih. Korak pred konkurenco je portugalski zvezdnik Cristiano Ronaldo, ki ima na Twitterju več kot 26 milijonov sledilcev, ki lačno sledijo vsaki njegovi objavi. Nogometaš madridskega Reala pa je izjemno priljubljen tudi na Facebooku, kjer ima že več kot 84 milijonov “prijateljev”. Vsi drugi zvezdniki počasi korakajo za Ronaldom: argentinski superzvezdnik Lionel Messi ima na Facebooku okoli 58 milijonov navijačev in je na drugem mestu, na Twitterju, kjer pa nima uradnega profila, pa blizu dva milijona sledilcev.

Sicer pa naslov prvaka brani Španija, ki bo tokrat igrala v skupini B skupaj s Čilom, Avstralijo in Nizozemsko. V skupini A sta poleg Brazilije in Hrvaške še Kamerun in Mehika, v skupini C so Kolumbija, Slonokoščena obala, Japonska, Grčija, v skupini D Urugvaj, Italija, Kostarika, Anglija, v skupini E Švica, Ekvador, Honduras, Francija, v skupini F Argentina, Nigerija, Iran, Bosna in Hercegovina, v skupini G Nemčija, Gana, ZDA, Portugalska, v skupini H pa Belgija, Alžirija, Južna Koreja in Rusija.

Brazilci za odprtje mundiala obljubljajo vesel uvod, ob 600 plesalkah bodo sodelovali še telovadci, akrobati na trampolinih in hoduljah ter plesalci priljubljene brazilske borilne veščine capoeira. Rdeča nit prireditve bo predstavitev treh brazilskih zakladov: narave, ljudi in nogometa. Glavni element odprtja pa bo živa žoga iz LED diod. Prireditelji na stadionu v Sao Paolu pričakujejo več kot 60 tisoč gledalcev.

Drevišnjo premierno tekmo med Brazilijo in Hrvaško si bodo med drugim ogledali tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon ter še 11 voditeljev držav in drugi pomembni gostje. Kot zanimivost naj dodamo, da si bo nocojšnjo tekmo ogledal tudi ameriški filmski zvezdnik Leonardo DiCaprio, ki bo v tem času bival na 147 metrov dolgi luksuzni jahti Topaz, ki je večja od vseh ladij brazilske mornarice z izjemo ene, letalonosilke Sao Paulo.

Tudi letošnji mundial ima svojo uradno pesem z angleškim naslovom We are one oziroma brazilskim Ole Ola, ki ji lahko prisluhnete spodaj.

Odlično prvenstvo je vsem zaželel Papež Frančišek, ki je na svojem Twitter računu zapisal, naj mundial poteka kot praznovanje solidarnosti med narodi.

Oglasili pa so se tudi tisti, ki jim mundial že povzroča skrbi. Malezijski delodajalci napovedujejo, da bo od 12. junija do 13. julija obstal svet. Po njihovem bo mundial povzročil, da bodo azijski delavci zaradi nogometnih tekem pozabili na svoje delovne obveznosti. Podlaga za zaskrbljenost delodajalcev so namreč slabe izkušnje z zadnjima dvema svetovnima prvenstvoma v letih 2006 in 2010 v Nemčiji in Južnoafriški republiki, ko je kar 55 odstotkov malezijskih delodajalcev opazilo zmanjšano produktivnost kot posledico nadpovprečno visokega in skrb vzbujajočega “absentizma”, torej odsotnosti z dela, ki pomeni hkrati tudi visok strošek za vsako podjetje.