DomovArhivVsak od nas odvrže v povprečju najmanj 10 kg še uporabnih stvari na leto

Vsak od nas odvrže v povprečju najmanj 10 kg še uporabnih stvari na leto

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Komunala Koper je na svoji stojnici, ki je bila postavljena na koprski tržnici, razstavljala različne izdelke, ki jih letno vsak posameznik odvrže v smeti (oblačila, čevlji, igrače, knjige, gospodinjski aparati, krožniki, kozarci itd.), v skupni teži več kot 10 kilogramov. Vsi prikazani predmeti so bili najdeni med zavrženimi odpadki na zbirnih centrih Srmin oz. Dvorih pri Sv. Antonu.

Cilj današnjega prikaza, ki je požel veliko zanimanja med koprskimi občani, je prebivalce spodbuditi k razmisleku o veliko krat napačnemu odnosu do stvari in energetskih ter drugih virov, ki so potrebni za njihovo izdelavo ter o nakupovalnih navadah, ki nas pogosto silijo k nakupu nepotrebnih stvari.

Z akcijo je Komunala Koper želela občane spodbuditi k bolj kritični in trajnostno naravnani potrošnji, hkrati pa o pravi vrednosti predmetov, ki ostaja, kljub temu, da jih sami ne potrebujejo več.

Zavrženi Predmeti_12062015_fotoVojkoRotar-5214Med odpadki pogosto pristanejo še vedno uporabna oblačila, posoda, pohištvo in gospodinjski aparati, predvsem, ker ne pomislimo, da bi jih za nami lahko uporabljal kdo drug.

Z zavrženo obleko, šalico, radijskim sprejemnikom, ki smo se jih naveličali ali se nam ne zdijo več uporabni, zavržemo predmet in hkrati energijo, ki je bila uporabljena za njegovo proizvodnjo. Sama izdelava obleke na primer terja ogromne količine vode, ki so jo pridelovalci uporabili na plantažah bombaža, delavci pa v tovarnah, poleg tega pa še veliko elektrike in nafte  ̶  vse to, zato, da je iz kosa tkanine sploh lahko nastala obleka in pripotovala dolgo pot do nas.

Zavrženi Predmeti_12062015_fotoVojkoRotar-5199Ponovna uporaba pa ni samo skrb za to, da odvečne stvari dobijo novega lastnika, temveč tudi priložnost, da sami z nakupom rabljenih stvari pripomoremo k varovanju naravnih surovin in okolja.

Današnji prikaz povprečne količine zavrženih, še uporabnih predmetov v skupni teži več kot 10 kg je potekal v okviru pobude Skupaj za boljšo družbo Zbornice komunalnega gospodarstva.