DomovArhivZ novo krono začetek martinovanj

Z novo krono začetek martinovanj

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

S kronanjem nove vinske kraljice slovenske Istre Nike Breznikar se bo danes ob 19.30 začelo letošnje tradicionalno Martinovanje v šotoru Vinakoper. Trajalo bo vse do Martinovega, torej do 11. novembra.

Letošnje martinovanje Vinakoper bo resnično pestro, zlasti njegov večerni del. Danes bodo tako nastopili Kvartet7plus, Ne me jugat in Šturle, jutrišnji večer bo v znamenju Orange juice banda, Wernerja in Veselih Primorcev.

2. novembra bodo ob 20. uri nastopili Mambo kings in Trio TECI TECI, 3. novembra Rudi Bučar & Istrabend ter Platana, 4. novembra Učiteljice in Orange juice band, 5. novembra Kingston in Xaxid, 6. novembra Modrijani in Mauro Staraj & la banda, 7. novembra Gedore in Roxie, 8. Novembra Primorski fantje.

V ponedeljek, 9. novembra, bo nastopilo več kot 10 glasbenih skupin, 10. novembra Rok’n’banda in Majka, zadnji dan,11. novembra, pa bo letošnje Martinovanje sklenila Tanja Žagar z bendom.

Kot vsako leto, bodo Martinovanje pripravili tudi v Marezigah, in sicer gre za tradicionalno prireditev Martinjo, ki jo organizira turistično društvo Marezige. Letos bo Martinja, ki slavi 25. obletnico 7., 8., in 11. novembra.

Martinja se neuradno prične z ocenjevanjem vzorcev mladih vin refoška in malvazije vinorodnega okoliša Slovenske Istre. Na sami prireditvi pa imajo obiskovalci možnost, da najboljša, nagrajena vina poizkusijo oziroma degustirajo ob kulinarični ponudbi marežganske Kanave. Martinjo poleg mladih vin spremlja tudi bogat kulturni program, ki se odvija na prireditvenemu prostoru. Martinja se od ostalih podobnih prireditev razlikuje po tem, da se na njej ponujajo le najboljša vina koprskega vinorodnega okoliša.

Prvi dan se bodo obiskovalci Marezig lahko posladkali z domačimi dobrotami in okušali nagrajena vina, ki jih bo ponujala Kanava od 14. ure dalje. Za prijetno glasbeno vzdušje bo poskrbel pihalni orkester Marezige,pozno popoldne ob 17. uri pa se bo začela tudi uradna otvoritev praznika s pozdravom predsednika TD Marezige, nastopom učencev OŠ Marezige, predstavitvijo mladih vin letnika 2015 in na koncu še s podelitvijo priznanj za najboljša mlada vina.

Obiskovalci bodo imeli tudi v nedeljo možnost okušanja nagrajenih vin in domačih dobrot Kanave, in sicer od 13. ure dalje. Istega dne bodo potekale tudi ustvarjalne delavnice, kjer bodo mladi Marežgani ustvarjali izdelke iz jesenskih pridelkov. Večer bodo popestrili harmonikaši in ljudska glasba.
Na Martinovo, v sredo, od 16. ure dalje bo Kanava zopet ponujala svoje domače dobrote in nagrajena vina. Ob 17. uri bo obiskovalce zabaval pihalni orkester Merezige istočasno pa bo tudi krst mladega vina.