DomovArhivZa čigav ugled gre?

Za čigav ugled gre?

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Dr. Ivan Kristan, ki pravi, da bi morebitna ustanovitev občine Ankaran pomenila konec pravne države, o čemer si lahko več preberete tukaj, je v današnjem časniku Delo objavil nov prispevek, v katerem opozarja, da v primeru Ankarana »ne gre za občino Ankaran, ampak za obrambo ustave in zakonodajne funkcije državnega zbora«.
Kot opozarja avtor, se »volitve lahko razpišejo samo v občine, ki so ustanovljene z zakonom« in ob tem opozarja, da je treba upoštevati dejstvo, da »je za odločanje o teritorialni razdelitvi države na občine pristojen državni zbor, ne pa ustavno sodišče«, ki je v primeru Ankarana storilo nerazumen korak in zakonodajno funkcijo državnega zbora vzelo v svoje roke in samo ustanovilo občino Ankaran. »Čeprav so volivci na treh referendumih, na katerih so s prepričljivo večino (tudi v Ankaranu) odločili, da hočejo živeti v Mestni občini Koper, ustavni sodniki niso spremenili svojega stališča«, opozarja dr. Kristan.
Celoten prispevek, ki si ga lahko preberete v nadaljevanju, končuje z besedami, da »za razbitje občine Koper ne bo pred volivci odgovarjalo ustavno sodišče, ampak bo odgovarjal državni zbor. Močna in gospodarsko uspešna občina Koper z Luko Koper je politično in gospodarsko pomembna za Republiko Slovenijo, saj je to naša edina obmorska občina na meji z Italijo in Hrvaško. Razbita občina Koper z razdeljeno Luko Koper ne more bili konkurenčna Trstu in Reki. Tega so se zavedali poslanci, ko so zadnjič zavrnili zakon o ustanovitvi občine Ankaran.«