DomovArhivFOTO in VIDEO: Za nami je še en vikend v znamenju pločevinastih kolon

FOTO in VIDEO: Za nami je še en vikend v znamenju pločevinastih kolon

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Za nami je še en konec tedna, ki je tudi v praksi vnovič potrdil, na kar so prebivalci Obale in Obalni župani dolgo opozarjali, in sicer, da odprtje predora Markovec, če ta ne bo izvzet iz vinjetnega sistema, ne bo prav nič pripomogel k razbremenitvi preostalih cest. Zgodilo se je namreč prav nasprotno –  državna cesta Koper-Šmarje-Dragonja je bila med vsemi poletnimi vikendi v popolnem prometnem kolapsu, praznična sobota 15. avgusta pa je pokazala na pomanjkljivo, če ne celo odsotno prometno politiko na območju slovenske Istre.

Gneča na cesti, ki vodi do hrvaške meje, je sicer že dolga leta rak rana tega območja in če so nekateri upali, da se bo z odprtjem predora Markovec del tranzitnega prometa preusmeril, prebivalci Bertokov, Olma, Šalare, Šmarij in drugih vasi in zaselkov ob eni od najbolj obremenjenih cestnih žil v državi, ki so tako rekoč že vajeni vsega, lahko v en glas potrdijo, da je stanje letos celo slabše. Ogorčeni so nad državo in predvsem nad ministrstvom, pristojnim za promet, ki kot kaže za težave tukajšnjih ljudi nima posluha. Naj spomnimo samo na izjavo ministra Petra Gašperšiča, ki je tik pred začetkom poletne sezone tistim občanom, ki jih moti prekomerni promet svetoval naj se odselijo: »tud poslušat, kako je težko ne, ko avtomobili vozijo mimo hiš; če koga to moti, naj gre z mesta ven, naj gre iz turistične regije, če ga motijo turisti…«.

No, kljub tej nerodni izjavi, je tik pred odprtjem predora Markovec Obalnim županom obljubil, da je ureditev ceste Koper-Šmarje-Dragonja prioriteta, se pa do sedaj ni zgodilo prav nič. Šmarska cesta je zaradi več ozkih grl še naprej preobremenjena, kaj si o tem mislijo tujci in domačini, pa si lahko ogledate v spodnjem video prispevku.

 

Oglejte si tudi video, ki jasno priča o gnečah na cesti, poleg tega pa s posnetka tudi izhaja, da turisti, ki po več ur mukotrpnega čakanja v kolonah, nimajo praktično nobene možnosti postanka za osvežitev, počitek ali preprosto za opravljanje fizioloških potreb. Čeprav se Slovenija želi promovirati kot turistom gostoljubna dežela, si lahko le mislimo, kaj o tem menijo turisti, ki vsako poletje prestajajo peklensko izkušnjo vožnje do hrvaške meje.