DomovArhivZa Saro uspeli zbrati 2500 evrov

Za Saro uspeli zbrati 2500 evrov

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Odločila sem se, da bi rada živela in da bi rada živela zdravo,” je na včerajšnjem dobrodelnem koncertu na Škofijah zbrane nagovorila Sara Mavri, mlada Koprčanka, ki so ji odkrili tumor v glavi. “Nagaja mi na vseh področjih mojega življenja, od čustvovanja, pomnjenja, vrtoglavic, glavobolov, do kronične utrujenosti,” je še pojasnila in dodala, da bi lahko z zahtevno operacijo v Nemčiji, za katero pa je treba odšteti dobrih 20 tisočakov, spet normalno zaživela.

Sarine težave so se začele pred dobrim letom in pol, ko so se pojavile prve težave s spominom. Kot je zaupala, se ni mogla spomniti, kje je bila, nakar je prišla še kronična utrujenost, ne glede na to, da je prespala pol dneva. Težave s koncentracijo, razdražljivost, zmedenost, glavoboli, so botrovali dejstvu, da je odšla k zdravnici, ki pa je ni jemala resno in jo je napotila k psihiatru.

Ta jo je odpravil z receptom za antidepresive, prav tako se za njene vse bolj očitne zdravstvene težave niso zmenili niti specialisti, nakar je zamenjala osebnega zdravnika. Ta ji je naposled prisluhnil in ji dal napotnico za magnetno resonanco glave, ki je potrdila cisto pinealne žleze. Gre za majhno endokrino žlezo, ki velja za enega najbolj življenjsko pomembnih delov človeškega telesa.

Diagnosticirali tumor, a operirati je ne želijo

V Sloveniji za tako zahtevne operacije preprosto nimajo izkušenj, poleg tega pa bi bile lahko posledice izredno invazivnega posega velike. Prav tako kar trije od štirih slovenskih nevrokirurgov ne verjame, da ji cista povzroča omenjene težave. Vse to so bili tehtni razlogi, da se je Sara odločila pomoč poiskati v tujini, na internetu je namreč odkrila specialista za pinealne žleze prof. dr. Henricha Schröderja, direktorja greifswaldske klinike za nevrokirurgijo, ki jo je pripravljen operirati. Dobila je tudi datum, 26. april, vendar za operacijo potrebuje dobrih 20 tisoč evrov. Zato se je za pomoč obrnila na dobre ljudi, ki so včeraj, v polni dvorani Zadružnega doma na Škofijah zbrali 2000 evrov, dodatnih 500 evrov pa so ji namenili še v Študentski organizaciji Univerze na Primorskem.

Njenemu klicu na pomoč so se odzvali številni glasbeniki, in sicer solistka Tina Knafelc, Vasko – Mambo Kings, zbor Brnistra, Kvartet 7 plus, Šturle, Luka Zavišič trio in ansambel NiPanike, ter radijska voditelja Tomaž Klepač in Iztok Gustinčič, ki sta v včerajšnje dogajanje vnesla tudi nekaj zdravega humorja.

Sari lahko poleg tega pomagate z nakazilom na račun IBAN SI56-0223-6145-3355-121, odprt pri NLB, SWIFT LJBASI2X, poslovalnica Koper, s pripisom Donacija za Mavri Sara. Imetnik računa: Sara Mavri, Ulica Generala Levičnika 32 H, 6000 Koper.

Za razliko od naših nevrokirurgov, ki so me vsi po vrsti prestrašili, da lahko umrem med posegom, me je dr. Schroeder pomiril, da je operiral že veliko takšnih cist, in da je uspešnost njegove operacije 98-odstotna. Poleg tega uporablja posebne endoskopske inštrumente, s katerimi pride direktno do ciste, tako da je poseg čim manj invaziven,” je še pojasnila Sara Mavri, ki verjame, da bo njena bitka s pomočjo dobrih ljudi uspešno premagana.

Utrinke z včerajšnjega koncerta na Škofijah si lahko pogledate v spodnjem videu.