DomovArhivZeleno obarvani dnevi STŠ Koper

Zeleno obarvani dnevi STŠ Koper

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Tudi letos se je Srednja tehniška šola Koper na ta dan dobro pripravila in javnosti ponudila bogat program dejavnosti in aktivnosti, ki jih skozi vse leto izvajajo dijaki in profesorji ter številni zunanji izvajalci. V svoje prostore je tako povabila številna podjetja, zavode in institucije, dogodka pa so se udeležili tudi visoki gostje, med njimi dolgoletni ravnatelj šole in direktor Centra RS za poklicno izobraževanje Elido Bandelj ter podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič, ki sta skupaj z gostiteljem, ravnateljem Iztokom Drožino, vse prisotne tudi na kratko nagovorila.

Poleg programov in prostorov, ki so bili v okviru dogodka predstavljeni številčnim obiskovalcem, so ti lahko včeraj občudovali številne »zelene« izdelke in izume, med katerimi je kar nekaj takih, ki jih še ni na tržišču – torej nekakšnih prototipov. Tak je denimo izum stiskalke za pločevinke, ki jih prenaša pravi robot, binarni fotelj ali pa robot »bitje«, vsekakor pa so radovedneže pritegnila tudi hibridna in električna vozila, jadralno letalo, tridimenzionalni tiskalniki in programiranje CNC-strojev ter predstavitev razreza pločevine s plazmo na računalniško krmiljenjem stroju.

V okviru včerajšnjega ekološko obarvanega Dneva odprtih vrat se je predstavila tudi Komunala Koper, ki je prikazala nekaj svojih osrednjih dejavnosti. Učenci, učitelji in obiskovalci so si tako lahko ogledali del vozil, s katerimi delavci vsakodnevno skrbijo za to, da kanalizacijsko omrežje deluje brezhibno, da se polni smetnjaki pravočasno odpeljejo in še vrsto drugih dejavnosti. Prikazali so tudi način pravilnega ločevanja na izvoru, torej tam, kjer odpadki nastanejo, v gospodinjstvih ter vrsto drugih koristnih in zanimivih dejavnosti Komunale Koper. Neposredno pred šolo pa so predstavili tudi električno vozilo Citroën C ZERO, ki ga uporablja koprski župan Boris Popovič, in delovanje električnih polnilnih postaj, ki jih upravlja Komunala Koper.

Utrinke včerajšnjega dogajanja si lahko ogledate v spodnji galeriji.