DomovKolumneKako vam je všeč Koper?

Kako vam je všeč Koper?

Kolumne Preglej vse novice
Deli vsebino

Meni zelo. Zato smo se z družino pred petimi leti tudi preselili iz piranskega Tartinijevega trga v to moderno mesto, v katerem je gušt živeti. In nismo edini. Lahko celo rečemo, da je Koper eno najbolj privlačnih mest, v katero bi se marsikdo želel preseliti.

No, so pa tudi taki, ki zanikajo razvoj mesta in dnevno kritizirajo zdaj to, drugič drugo. Včasih je kaka kritika tudi utemeljena, a ko se v tej kritiki organizirajo predvsem predstavniki opozicije, je to znak za pozornost. Najpogosteje se namreč zaganjajo v zgrešene teme, ali pa celo direktne laži, o čemer smo že pogosto pisali na tem portalu. Tudi pred dnevi, ko je bila javnosti predstavljena raziskava projekta Zlati kamen, ki sestavlja lestvico razvojno prebojnih občin, je bilo podobno.

Celo Primorske novice so ugotovile, da je uvrstitev Kopra na 22. mesto razmeroma visoko, a to nikakor ni odvrnilo opozicije od novega rafala kritik. Pri tem seveda niti mediji niso raziskave postavili v horizont tega, da so razvojni skoki dosegljivi predvsem nerazvitim krajem in da je po desetletju in pol pospešenega preporoda Kopra toliko težje ohranjati visok položaj, kaj šele biti ob boku tistim nerazvitim krajem, ki so končno naredili korak naprej. A tudi s to opazko verjetno dežurnih kritikov ne bi odvrnili od iskanja novih tarč za omalovaževanje napredka, ki ga je dosegel Koper pod županom Borisom Popovičem.

Če bi danes naredili anketo med občani Kopra, ali bi se preselili v Kočevje, verjetno tudi dežurni kritiki ne bi pomislili na kaj takega.

Na tej lestvici je denimo na prvem mestu Kočevje in dejansko je župan Vladimir Prebilič naredil velike korake v razvoju svojega kraja. Pa vendar, če bi danes naredili anketo med občani Kopra, ali bi se preselili v Kočevje, verjetno tudi dežurni kritiki ne bi pomislili na kaj takega. Če pa bi anketo opravili v Kočevju in jih vprašali, ali bi se preselili v Koper, bi bil rezultat verjetno drugačen.

In kaj je kombinacija akademikov in opozicije očitala Kopru. Na prvem mestu, da imamo v povprečju nižjo izobrazbo od nekaterih drugih krajev. Ne le, da je povsem zgrešeno to očitati občini, temveč je to tudi precej nevaren očitek. Najprej deluje elitistično in pokroviteljsko ter manj izobražene predstavi, kot nekaj nezaželenega. In to čeprav prav oni prispevajo k večini dodane vrednosti in družbenega proizvoda v Sloveniji. V preteklosti bi tako opazko označili lahko celo za fašistoidno, saj je bil sam koncept merjenja inteligence pogosto zlorabljen za segregacijo družbe.

A naj se vzdržimo očitka o elitizmu in fašistoidnosti take izjave. Slovenska ekonomija temelji na dobaviteljskem gospodarstvu, ki zaradi nizke dodane vrednosti pripelje do tega, da ima tri četrtine prebivalstva bedne plače, ki ne omogočajo dostojnega življenja. A to je značilnost slovenskega gospodarstva in spremembe bodo možne šele, ko bomo imeli vizionarsko vlado, ki ji bo uspelo temeljito prestrukturirati našo ekonomijo. Še posebej se taka struktura delovnih mest in zato tudi izobrazbe, ki je na to vezana, kaže v krajih kot je Koper, kjer je ta pojav tudi posledica naseljevanja delovne sile, ki jo je lokalno gospodarstvo pač potrebovalo.

In kaj lahko glede tega naredi občina? Ne kaj dosti, saj se lahko le prilagaja državnemu kontekstu, v katerega smo vpeti. Zato so seveda navadna demagogija izjave opozicije, da občina premalo vlaga v aktivno politiko spodbujanja gospodarstva in zaposlovanja mladih. To je vendar v izključni pristojnosti države. Verjemite, da bi občina tudi na tem področju naredila korak naprej, če bi lahko. To kar lahko počne, je da pospešuje razvoj turizma in povezuje male trgovce in gostince v mestu, da več iztržijo od obiska gostov, ki jih v kraj pripelje prav občina s svojimi projekti. To kar lahko počne je, da promovira Koper kot izjemno mesto in tudi privlačno poslovno priložnost. Za kaj več bi moral Boris Popovič voditi državo.

Tudi očitki, da občina preveč vlaga v šport in premalo v kulturo, ne vzdržijo resnega pregleda dejstev. Prikaz vsega, kar je občina naredila na področju kulture, bi sicer terjalo posebno kolumno. In da, vsekakor je vlaganje v športno infrastrukturo med prioritetami občine v zadnjih letih. In to ne samo zaradi omogočanja izrednih pogojev tako za rekreacijo krajanov kot tudi tistih talentov, ki jih odkrijemo prek bogate mreže športne ponudbe za otroke in mladino, temveč tudi zaradi gospodarskega interesa. Razvoj športnega turizma bo lahko v kraju odprl veliko število dobrih delovnih mest, ki bodo terjala višjo izobrazbo in torej zagotavljala tudi višje plače.

Skozi leta smo lahko že do obisti prepoznali vzorec opozicijskega delovanja. Ker ne morejo prepričati ljudi (ki so že štirikrat svoje zaupanje dali Borisu Popoviču), da se Koper ne razvija, morajo za lase vleči izmišljene očitke in tako nadaljevati s kampanjo blatenja in omalovaževanja vsega doseženega. Tako kot so denimo lagali ob nedavni spremembi statuta občine ter trdili, da gre za organizacijo občine in nedemokratične spremembe. Pa jim je bilo jasno razloženo, da se statut spreminja zato, da se uskladi z zakonskimi spremembami, kar je od nas terjal država, pa tudi da so bile spremembe povsem usklajene s krajevnimi skupnostmi, ki jim nihče ne jemlje pristojnosti. A jih to ni odvrnilo od ponovnih napadov na občinsko vodstvo.

Mogoče se bo ob naslednjem porazu opozicija le zbrihtala in ugotovila, da imajo krajani oči in da lahko vsakodnevno vidijo napredek mesta. Če bi vso energijo, ki so usmerjajo v blatenje, raje osredotočili v iskanje dobrih idej za skupen napredek, bi bilo to dobrodošlo. A glede na doslej videno, so to le pobožne želje.