DomovKolumneKOLUMNA: Kdaj bodo mladi vstopili v to tisočletje?

KOLUMNA: Kdaj bodo mladi vstopili v to tisočletje?

Kolumne Preglej vse novice
Deli vsebino

Mladinski svet Slovenije združuje nacionalne mladinske organizacije in zelo kakovostno in vestno opravlja svojo nalogo skrbi za interese slovenske mladine. MSS med drugim mlade spodbuja k aktivnosti in participaciji v družbenem življenju, kar ni vedno lahka naloga, a jo zavzeto in vztrajno opravljajo, za kar si zaslužijo vse čestitke. V sklopu svoje skrbi na tem področju se je MSS odločil organizirati soočenje predsedniških kandidatk in kandidatov, seveda predvsem osredotočeno na vprašanje, kako gledajo na težave in perspektive mladih.

Ker so odgovorni in profesionalni, so organizacijo dogodka zaupali strokovnjakom s področja političnega marketinga. Izvedbo dogodka so zaupali Inštitutu za politični menedžment (IPM), v katerem so se povezali mladi strokovnjaki za politične analize pod vodstvom direktorja Domna Kosa, medtem ko je za izvedbo dogodka odgovoren Alem Maksuti. No, očitno tokrat pri izbiri partnerjev niso imeli prav srečne roke. Od mladih strokovnjakov bi namreč človek pričakoval, da na polno živijo v današnjem modernem svetu. In kje je prišlo do zapleta?

Boris Popovič se je veselil možnosti, da mladim predstavi svoje poglede na nujne spremembe in drugačno Slovenijo. Še bolj se je veselil priložnosti, da sliši njihov odziv na njegove poglede. Foto: Slovenija za vedno

Boris Popovič kandidira za učinkovito Slovenijo in pri tem poudarja predvsem razvoj gospodarstva, ki bi našim mladim ponudil bogato perspektivo v domovini, namesto da svojo srečo iščejo drugod. Lahko rečemo, da so prav mladi tisti, ki jim je namenjen njegov predsedniški program. Zato se je seveda veselil možnosti, da mladim predstavi svoje poglede na nujne spremembe in drugačno Slovenijo, ki bi jo lahko zgradili po vzoru razvoja in preporoda Kopra. Še bolj se je veselil priložnosti, da sliši njihov odziv na njegove poglede.

Do zapleta pa je prišlo, ker ima na dan soočenja nujne opravke v tujini. Pa vendar to v tem tisočletju ne bi smela biti ovira. Takoj je namreč predlagal, da bi na soočenju sodeloval prek skype konference, saj vendar živimo v stoletju digitalne tehnologije, ko bi to moralo biti nekaj povsem enostavnega. Glede na to, da bodo soočenje vsekakor prenašali prek spleta v živo, bi bil tak način sodelovanja nekaj, kar bi z dejanji pokazalo, da živimo v letu 2017.

Boris Popovič je želel na soočenju sodelovati prek skype konference, a so očitno organizatorji z Inštituta za politični menedžment niso tako moderni. Foto: The National

Toda očitno organizatorji z Inštituta za politični menedžment niso tako moderni. Nekaj nesmiselnih izgovorov v stilu, da bi to pomenilo favoriziranje enega kandidata pred drugimi, so povsem brez veze. Tudi izgovor, da bi to predstavljalo težavo moderatorju, ki bo profesionalni novinar, je plehek. Tako kot izgovarjanje na tehnične ovire, saj smo vendar tehnološko razvita država in bo soočenje potekalo na Fakulteti za upravo. Glede na to, da bodo soočenje, kot rečeno, prenašali v živo prek spleta, ni mogoče, da bi obstajale tehnične ovire.

Ne verjamem, da je razlog v temu, da je inštitut tesno prepleten s Socialnimi demokrati, torej nasprotniki Borisa Popoviča, temveč gre verjetno res samo za njihovo konservativnost. Namesto, da bi bili veseli priložnosti, da tudi z dejanji pokažejo svoj stik z modernostjo in to celo izkoristijo za svojo promocijo, so izbrali konservativni pristop in se izgovorili, da tak način sodelovanja enostavno ni mogoč. Hm, no.

Vsekakor Boris Popovič ne bi želel, da bi si mladi mislili, da se je soočenju izognil ali da se mu ta ciljna skupina ne zdi dovolj pomembna. Kot sem napisal, so prav mladi v središču njegovega programa za spremembe in učinkovito Slovenijo. Na žalost pa tokrat zaradi tromih organizatorjev ne bo imel priložnosti za dialog z angažirano mladino.

Mogoče bi moral MSS naslednjič za partnerja pri organizaciji takega dogodka le izbrati nekoga, ki je v stiku z današnjim časom. Verjamem, da se med mladimi strokovnjaki najde vrsta takšnih, ki bi takoj videli priložnost v praksi pokazati, da slovenska mladina živi v koraku z modernimi trendi in jih fizična odsotnost enega kandidata ne bi omejevala pri temu, da mladim predstavijo tudi njegove poglede na njihovo perspektivo.

Sebastjan Jeretič