DomovKolumneKOLUMNA: Ali je lahko mesto preveč urejeno?

KOLUMNA: Ali je lahko mesto preveč urejeno?

KolumneTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Saj poznate kakega človeka, ki zna v čisto vsaki zadevi najti napako, odkriti nekaj slabega. Takega človeka, ki mu ni pomembna vsebina, temveč ima neko notranjo potrebo po kritiziranju čisto vsega. Če ga ne poznate, se sprehodite do Primorskih novic. Tam jih boste našli kar nekaj.

Nisem mogel verjeti, ko sem prebral članek o tem, da so koprske ulice preveč čiste. Najprej me je zavedel naslov, da so ulice kot s kruhom pomazane. Mislil sem namreč, da se je novinarjem Primorskih novic kaj zgodilo in da so se odločili celo pohvaliti občino. No, prehitro sem se veselil. Ko sem nekaterim kolegom razlagal, da časopis kritizira občino zaradi preveč čistih ulic, me seveda najprej niso razumeli. Saj je celotna zgodba res fantazijska.

Koper se je postavil na svetovni zemljevid potniškega turizma in gostje, ki k nam prihajajo s križarkami, v anketah najbolj izpostavljajo urejenost mesta. Navdušeni so nad čistočo ulic, saj so na svoji poti vajeni vse kaj drugega. Zato tudi postavljajo Koper na vrh destinacij po urejenosti in s tem tudi po zadovoljstvu z obiskom. Prvi vtis, ki ga stari Koper naredi na obiskovalce je seveda zelo pomemben, saj vpliva na doživljanje vsega ostalega, od lokalov in trgovin do kulturnih spomenikov. Za uspešen turizem pa so pomembna prav doživetja in vtis obiskovalcev.

Seveda je urejenost in čistoča mesta najprej pomembna zaradi samih prebivalcev Kopra, saj verjamem, da je vsakomur lepše živeti v čistem in urejenem mestu. In dejansko se je skozi leta razvil sistem in standardi skrbi za naše ulice, ki nam ga lahko zavidajo vsa mesta v širši okolici.

Zato je seveda naravnost bizarno, da se lahko v časopisu pojavi članek, ki je kritičen do čistoče. Kako je mogoče občino kritizirati, da preveč (!) čisti ulice. Po dolgih letih kritik o golobjih in pasjih drekih, po precej bolj umazani preteklosti mesta smo v času županovanja Borisa Popoviča prišli do vrhunskega standarda. In ko ni več mogoče kritizirati neurejenosti in umazanije, bi človek pričakoval, da pač kritike ne bo. Toda ne, očitno je kritika sama globoka potreba nekaterih in če ne morejo kritizirati nereda, bodo pač kritiziral preveč reda, preveč čistoče, preveč lepo mesto.

Pa v tem primeru ni ključno, da ena prebivalka Čevljarske ulice pove, da se je zdijo ulice pretirano čiste in so moti hrup rednega čiščenja. Taki prebivalci se vedno najdejo. Problem je, kako časopis sploh postavi zgodbo. Nadnaslov na podlagi izjave ene (!) prebivalke ulice je: “Skrbno čiščenje mestnih ulic se nekaterim prebivalcem zdi nepotrebno”. Naravnost bizaren okvir zgodbe.

Sebastjan Jeretič: “Seveda je urejenost in čistoča mesta najprej pomembna zaradi samih prebivalcev Kopra, saj verjamem, da je vsakomur lepše živeti v čistem in urejenem mestu.”

V članku se potem sicer korektno izmenjujejo informacije o tem, kako poteka čiščenje in kako občina skrbi za urejenost mesta, s kritikami in opozorili, celo s strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki zgodbo zaključi z opozorilom, da je “vsekakor dobrodošla previdnost”. Ja, seveda da je dobrodošla previdnost in komunala to tudi upošteva.

Postajamo že dolgočasni s pisanjem o nenormalnem odnosu medijev do Kopra, a taki bizarni prispevki vedno znova odprejo to temo. Kaj naj si ob tem članku mislimo o uredniku, ki mi je sicer še pred nekaj leti na Facebook postu očital, da so ulice polne golobjih iztrebkov (čeprav jih že tedaj ni bilo)? Kaj naj si mislimo o časopisu, ki ob vsem lepem, kar se dogaja v Kopru, ne zna napisati ene pohvale, temveč išče kritiko tudi tam, kjer je res nesmiselna? Nič, kaj bi si mislili. Mediji so svoje napisali pred časom in z vsakim letom se zaupanje javnosti v njihove prispevke manjša. Njihov vpliv usiha in zato postajajo vse manj pomemben element naše družbe. In glede na njihovo početje, je tako še najbolje.

Zelo zanimivo bo spremljati medije skozi letošnje poletje in jesen, saj so proti koncu leta lokalne volitve, na katerih se bodo ljudje spet odločali, ali jim je všeč urejen in moderen Koper in ali bi radi, da se tak razvoj nadaljuje. O čem bodo letos poročali mediji? Vse sodne komedije so zaključene in ta tema letos ne bo uporabna za nabijanje župana. Ugotovili so, da je za brezdomce v Kopru odlično poskrbljeno. Ugotovili so… Hja, ugotovili so, da ni kaj dosti kritizirati in da si morajo izmišljevati takšne teme, kot je pretirana čistoča ulic. No, vsekakor bo zanimivo.

Sebastjan Jeretič