DomovKolumneKOLUMNA: Kaj hoče občina od Luke Koper?

KOLUMNA: Kaj hoče občina od Luke Koper?

Kolumne Preglej vse novice
Deli vsebino

Na današnji izredni seji bo občinski svet razpravljal o pogledu Mestne občine Koper na prihodnji razvoj Luke Koper in predvsem o pogledu na sožitje lokalne skupnosti in tega državnega podjetja. Nedavne razprave o zahtevah in pogojih občine za načrtovane investicijske projekte so bile, kot običajno, v medijih dokaj skopo prikazane.

Luka Koper med drugim uporablja tudi slogan »Živeti s pristaniščem«. In prav tu je ključ občinskih zahtev. S pristaniščem namreč živijo prebivalke in prebivalci mesta Koper. V podobnih primerih po svetu, ko se pristanišča tako zažirajo v mesta in prepletajo z življenjem lokalnega prebivalstva, se pametni managerji zavedajo pomena dialoga in sožitja z lokalno skupnostjo. Tudi v koprskem primeru smo imeli obdobja, ko so managerji podjetja to razumeli. Pa se je z imenovanjem zadnjega vodstva to razumevanje izgubilo.

Pametni managerji se zavedajo pomena dialoga in sožitja z lokalno skupnostjo. Foto: VR

Naloga lokalne skupnosti je varovanje interesov prebivalstva ter ustvarjanje pogojev za ugodno bivanje v kraju. In prav to tudi vodi občino v vseh postopkih, ki se tičejo sobivanja pristanišča in mesta.

Ko je vlada pred leti sprejela prostorski načrt za razvoj pristanišča, je gladko povozila zahteve občine, da se ob misli na gospodarski razvoj zagotovi tudi uravnotežen pristop, ki bo zaščitil kakovost življenja naših prebivalk in prebivalcev. No, vlada je te zahteve brezskrbno poteptala in se ni zmenila za občinske zahteve. Kot običajno je sprejela načrt, ki bi lahko bil boljši, če bi na podlagi dialoga in iskanja ravnotežja poslušali tudi koga drugega, ne pa samo birokrate in izbrane strokovnjake, ki jih je za te namene najela.

In kaj hoče občina od Luke Koper? Očitki, da se investicijske načrta zavira zaradi političnih razlogov, so najbolj priročna izmišljotina, ki učinkovito meče senco na občinske zahteve in predstavlja Luko Koper kot angelčka, ki mu demoni zlobno strižejo peruti. Zahteva občine, da se koncesijska dajatev pravičneje razdeli med našo in novoustanovljeno občino, namreč nima prav nobene zveze s samim podjetjem. To je stvar odnosa med občino in vlado, ki ima to rešitev že dolgo časa v predalu. Politična trenja so torej med občino in državo, ne pa med občino in podjetjem.

Sebastjan Jeretič: “Recimo to, da Luka Koper v popolni tišini načrtuje nov plinski terminal, ki ga hoče postaviti v sodelovanju s Petrolom. To pa so koraki, kjer se mora lokalna skupnost postaviti na noge.” Foto: Radio Capris

Tudi to, da se vodstvo podjetja ne pogovarja z lokalno oblastjo, je stvar samega podjetja. Da, imajo pravico, da ignorirajo lokalno skupnost, če je to pač njihova strategija. Vendar to seveda prinaša jasne posledice. To prinaša slabe odnose, ki namesto dialoga sili drugo stran, da svojo pravico zaščiti s tistimi pravnimi sredstvi, ki jih ima na voljo. Če se vodstvo podjetja ne želi pogovarjati partnersko, je to pač strateška odločitev. A vsaka odločitev ima svoje učinke. Tako kot odločitev, da se zmanjša sredstva, ki jih podjetje namenja lokalnim društvom. Ali odločitev, da se ukine razvojne projekte in prekine sodelovanje z lokalno skupnostjo in univerzo pri projektu Slovenski inštitut tehnologije.

To so samo koraki, ki pač poslabšajo odnose podjetja in ustvarijo slabo voljo. Dosti pomembnejši pa so koraki, ki med podjetjem in lokalno skupnostjo postavijo nepremostljiv prepad.

Recimo to, da Luka Koper v popolni tišini načrtuje nov plinski terminal, ki ga hoče postaviti v sodelovanju s Petrolom. To pa so koraki, kjer se mora lokalna skupnost postaviti na noge. To so projekti, ki jih ni mogoče izvajati na skrivaj, kot to počne vodstvo Luke Koper, temveč samo v dialogu z lokalnim prebivalstvom. Kako zaupati vodstvu, ki take projekte izvaja za hrbtom in pod mizo? Ali cincanje in odlašanje ureditve potniškega terminala, ki je za občino izjemnega pomena. Ne le zaradi razvoja turizma, ki je ponovno oživel mestno jedro, temveč tudi zato, ker potniški terminal predstavlja neko tampon cono med mestom in pristaniščem. Tako kot bi tampon cono vzpostavil načrtovan Slovenski inštitut tehnologije v objektu nekdanjih blagovnih rezerv, kar je novo vodstvo takoj ob imenovanju vrglo z dnevnega reda.

Sebastjan Jeretič

Vodenje takega podjetja, kot je Luka Koper, terja široka managerska znanja. To ni pozicija za nekoga, ki zna prekladati kontejnerje ali se ukvarjati s skladiščenjem tovora. To je pozicija za nekoga, ki razume psihologijo in je sposoben komunicirati.

Na današnji seji občinskega sveta bo priložnost, da vse politične skupine v občini predstavijo svoje poglede na to, kako zaščititi interese naših ljudi. Kako ljudem, ki živijo v mestu, nadomestiti vso škodo, ki jih kakovosti njihovega bivanja povzroča pristanišče. To hoče občina od Luke Koper!

Sebastjan Jeretič