DomovKolumneKOLUMNA: Pravosodni atentat

KOLUMNA: Pravosodni atentat

Kolumne Preglej vse novice
Deli vsebino

Pred leti je županov odvetnik dogajanje na koprskem sodišču označil za pravosodni atentat. Cilj vseh procesov je predvsem izčrpavanje in uničevanje ugleda župana Borisa Popoviča, kar kaže že dejstvo, da se niti en sam samcat proces ne zaključi s pravnomočno obsodbo. Bodisi obsodbe razveljavi višja instanca, bodisi se proces zaključi z zastaranjem. A ostane senca, ostane dvom, ostane končni cilj vseh teh procesov: uničenje ugleda.

Ta teden je nekdanji generalni direktor policije Marko Pogorevc v intervjuju za Delo zelo jasno priznal, da je delovanje organov pregona v primeru nekaterih politikov nesprejemljivo in v sramoto tej državi. Prav posebej je izpostavil tudi primer koprskega župana Borisa Popoviča, »ki ga ovajajo in procesuirajo od prvega dne, ko je postal župan«.

 

No, gospod Pogorevc verjetno ne ve, da je koprsko sodišče izdalo sklep, da dovoli tajne telefonske prisluhe Borisu Popoviču zaradi suma zlorabe položaja župana … pazite, že celo en dan preden je sploh prevzel funkcijo župana.

Torej koprska pravosodna mafija, ki je prepredena v represivnih organih, že vse od poraza Socialnih demokratov na volitvah 2002 brutalno in brezsramno zlorablja svoj položaj. To počne vseh teh petnajst let in kot vse kaže načrtuje nadaljevati tudi v prihodnje, saj na državni ravni očitno ni nikogar, ki bi bil sposoben odstraniti mafijska omrežja iz policije, tožilstva in sodišč v Sloveniji.

Ugotovitev gospoda Pogorevca, da je v pravosodni gonji proti županu Borisu Popoviču nekaj narobe, ga je vodila do zaključnega vprašanja: »Ali se mu to res dogaja samo zato, ker je prekinil petdesetletno oblast komunistov v Kopru?« Da. In ne samo, da jo je prekinil. Čez noč je pokazal, kako je mogoče učinkovito voditi občino in kako se nekdaj zaspano in sivo mesto preporodi v nekaj letih. Še več, ne samo da je prekinil njihovo vladavino, temveč je še trikrat ponovil tisto prvo zmago.

Sebastjan Jeretič: “Nekdanji generalni direktor policije Marko Pogorevc je v intervjuju za Delo zelo jasno priznal, da je delovanje organov pregona v primeru nekaterih politikov nesprejemljivo in v sramoto tej državi.” Foto: SN

Vsekakor je znak za alarm, ko nekdanji generalni direktor policije tako odkrite in direktno govori o tem, da se zelo pogosto zlorablja hišne preiskave in druge podobne pristope policije. Še sam se je čudil, kako lahko sodišča tako brez razmisleka in tehtanja razlogov kar podpisujejo naloge za hišne preiskave.

Mene še toliko bolj muči vprašanje, kako je mogoče, da nihče od vpletenih v te svinjarije nikoli ni kaznovan. Kako je mogoče, da policija in sodišče izvajata pompozne piarovske hišne preiskave pri vidnih politikih in se potem na koncu vse skupaj konča s tem televizijskim pompom?

Ugotovitev gospoda Pogorevca, da je v pravosodni gonji proti županu Borisu Popoviču nekaj narobe, ga je vodila do zaključnega vprašanja: »Ali se mu to res dogaja samo zato, ker je prekinil petdesetletno oblast komunistov v Kopru?« Foto: arhiv ekoper.si

Pogorevc izpostavlja, da kriminalistična policija kar prelahko posega v človekove pravice in uporablja najmočnejša orožja proti vidnim ljudem, kar je povsem nesprejemljivo. In če malo pomislite, koliko hišnih preiskav v zadnjih letih je bilo samo del uničevanja ugleda in se iz njih ni izcimilo prav nič.

V vseh primerih političnih hišnih preiskav je policija domnevno iskala dokumentacijo, ki bi jo lahko pridobila tudi drugače. No, ne verjamem, da so iskali to, kar je v samem nalogu sploh pisalo. Prav nasprotno, to je le izgovor, da najprej uničijo ugled preiskovancem, nato pa brskajo po drugih dokumentih, da poskusijo odkriti še kaj drugega. In če ne najdejo ničesar, si pač kaj izmislijo samo, da gre postopek naprej na tožilstvo in imajo tako pokrit hrbet.

Sebastjan Jeretč

Prav stanje v represivnih organih in pravosodju je največja sramota naše države. Če smo pošteni, si ne zaslužimo članstva v Evropski uniji, ker je pri nas pravna država le mrtva črka v ustavi.

V praksi delujejo kriminalna omrežja, ki so tudi v tranziciji ohranili svoj prevladujoč položaj in svoje položaje izkoriščajo za politični boj. To sramoto moramo zaključiti in upam na vlado, ki bo končno posegla v to smrdljivo mlakužo našega pravosodja. Kaznovan mora biti vsakdo, ki zlorabi svoj položaj, še posebej pa ko gre za tako moč, kot jo imata policija in sodišče.

Dovolj je bilo ohranjanja vzorcev iz prejšnjega sistema. Čas je za res evropsko Slovenijo.

Sebastjan Jeretič