DomovKolumneKOLUMNA: Turist Boris?

KOLUMNA: Turist Boris?

Kolumne Preglej vse novice
Deli vsebino

Zadnja leta so se tudi pri nas razcveteli manjši spletni portali, ki se z večjimi mediji borijo za svoj prostor na ekranih. Med temi je tudi portal podcrto.si, ki se promovira kot medij za neodvisno novinarstvo in je specializiran za prikazovanje porabe javnih sredstev na različnih področjih. Portal je imel kar nekaj zanimivih prispevkov in odpiral teme, ki so jih drugi mediji spregledali tako, da ima na slovenski sceni pozitivno vlogo in prinaša dodano vrednost. Se pa seveda zgodi, da tudi povsem useka mimo. Pa tudi, da v stilu starih medijev manipulira in tako išče večjo odmevnost, od katere je odvisno njihovo financiranje.

Te dni je objavil prispevek o stroških potovanj župana Borisa Popoviča in pri tem izpostavil, da so njegovi uradni tuji obiski občino stali preko 120.000 EUR. To je kar visoka številka, kaj ne? No, niti ni, če podrobno preberete, da je to skupen znesek potovanj v dvanajstih letih. Torej približno 10.000 EUR letno.

Pri starih medijih smo vajeni takih potez in tudi zato izgubljajo zaupanje javnosti, a očitno se morajo tudi neodvisni novinarji posluževati take pompozne manipulacije, če želijo preživeti na trgu. Povsem drugače namreč zveni informacija, da tuji obiski župana Mestne občine Koper znesejo 10.000 EUR letno, kot pa če prikažeš skupen znesek več kot desetletja vodenja občine, ki je v tem času doživela preporod.

Jeretič: “Mestna občina Koper ni le ena največjih v Sloveniji, temveč tudi dokaj prepoznavna v mednarodnem okolju, seveda v tistih segmentih, ki so za nas ključni. Recimo na področju potniških ladij, ki v slovenski turizem prinesejo več milijonov letno.” Foto: ekoper.si

Mestna občina Koper ni le ena največjih v Sloveniji, temveč tudi dokaj prepoznavna v mednarodnem okolju, seveda v tistih segmentih, ki so za nas ključni. Recimo na področju logistike zaradi Luke Koper, ali na področju potniških ladij, ki v slovenski turizem prinesejo več milijonov letno. Pogosto nas obiščejo tuje gospodarske in državne delegacije, pogosto nas obiščejo veleposlaniki različnih držav, ki v Kopru prepoznavajo najbolj ambiciozno mesto v Sloveniji. In imajo prav. Koper je ambiciozno mesto.

Ko je pred leti župan Boris Popovič prvič potoval v Miami na sejem ladijskega turizma, so se mnogi smejali in v stilu portala podcrto.si govorili o nespametnem trošenju javnega denarja, češ da je to za Koper povsem nesmiselno. Pa dajte danes povprašati trgovce v mestnem jedru, kaj si mislijo o potniških ladjah, ki letno v naše mesto pripeljejo 70 tisoč turistov in več. Številni vam bodo povedali, da preživijo leto izključno zaradi njih. In da, te ladje prihajajo v Koper izključno zato, ker je župan Boris Popovič prepoznal potencial, oblikoval odlično ekipo za vodenje tega projekta ter s svojo karizmo v Miamiju očaral ključne odločevalce na svetovnem zemljevidu ladijskega turizma. Ker se pač tako dela posel. Tako, da očaraš in prepričaš ključne ljudi. In takemu potovanju v tujino se reče investicija, ne pa poraba.

Enako velja za potovanja na Kitajsko, kjer je župan skupaj z Luko Koper utrjeval poslovne odnose s kitajskimi partnerji ter odpiral potencial za nove posle in nove investicije v naši regiji. Novinarji, ki niso nikoli bili udeleženi v kakem večjem poslu, verjetno res težko razumejo, da obstajajo države, kjer so politični voditelji, pa naj gre za župane ali predsednike, cenjeni in spoštovani. In če bi ti neizkušeni novinarji povprašali kakega gospodarstvenika, ki deluje v mednarodnem okolju, bi jim lahko pojasnil, da je posebej pri azijskih državah prisotnost voditeljev na poslovnih srečanjih in sejmih ključno za sklepanje poslov.

Jeretič. “Ko je pred leti župan Boris Popovič prvič potoval v Miami na sejem ladijskega turizma, so se mnogi smejali in v stilu portala podcrto.si govorili o nespametnem trošenju javnega denarja, češ da je to za Koper povsem nesmiselno. Pa dajte danes povprašati trgovce v mestnem jedru, kaj si mislijo o potniških ladjah, ki letno v naše mesto pripeljejo 70 tisoč turistov in več. ” Foto: arhiv ekoper.si
Pompozni prispevek o županovih potovanjih je zato povsem usekal mimo. Letni stroški teh potovanj so povsem upravičeni, ko na drugi strani vidimo učinke teh potovanj. Kako bi občino vodili ti kritiki? Očitno brez ambicij, očitno se ne bi vpenjali v mednarodno okolje in skrbeli za prepoznavnost občine. Očitno bi se omejili na najnujnejša birokratska opravila. No, za razliko od njih je Koper v dobi Borisa Popoviča ambiciozno mesto.

Seveda pa je pred temi ambicijami in pred temi potovanji v tujino v Kopru poskrbljeno za osnovne naloge vsake lokalne skupnosti. Zato je teh 10.000 EUR letnih stroškov lažje razumeti v kontekstu letnega proračuna občine, ki znaša okrog 62 milijonov EUR. V teh milijonih so stroški vrtcev, gasilcev, socialne pomoči, investicij… torej vsega, kar naš kraj postavlja med najbolj urejene in najbolje vodene v širši regiji.

Kot je prispevek komentiral župan Boris Popovič, je članek na nivoju spraševanja o tem, koliko toaletnega papirja porabi kak župan. No, mogoče je to ideja za prihodnji prispevek portala.

Manipulacija je tudi prikazovati te uradne obiske v tujini kot luksuzni turizem. Tudi tu je seveda kiks novinarjev opravičljiv z njihovo neizkušenostjo. Ko se recimo predstavi ceno hotela, bi bilo korektno postaviti kontekst s prikazom, koliko stanejo nočitve v drugih hotelih v tej destinaciji. Župan Boris Popovič namreč hodi v poslovne hotele in ne luksuzne. Razumem pa, da neizkušeni ceno poslovnih hotelov v teh destinacijah primerjajo s ceno v naših hotelih, saj le to poznajo. Cena nočitve v luksuznih hotelih namreč znaša več tisoč EUR, a to je za slovenske razmere znanstvena fantastika in je zato razumljivo, da se novinarju znesek 300 ali 500 EUR na noč zdi luksuz. Pa vendar, ali naj delegacije, ki imajo namen mednarodne poslovne kroge očarati in prepričati v poslovno sodelovanje, spijo na ulici ali v mladinskih hostlih?

Zato Boris Popovič ni turist na račun proračuna, temveč župan, ki je s svojo vizijo in delovanjem prinesel preporod Kopra in v naše mesto pripeljal turiste, ki so tukaj navdušeni. In vse to je dosegel navkljub državi in slovenski birokratski politiki. Kaj vse bi lahko še dosegli, če bi končno dobili eno normalno vlado, ki bi nam pri tem pomagala.

Sebastjan Jeretič