DomovKulturaDelavnici o mestnih središčih poželi veliko zanimanja

Delavnici o mestnih središčih poželi veliko zanimanja

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Prva je potekala v Črnomlju 23. avgusta, dva dni kasneje pa še v Škofji Loki. Zanimanje za koprski model sodelovanja med podjetniki iz mestnega jedra in občinsko upravo je očitno velik, saj sta bila oba dogodka dobro obiskana, prisotnih je bilo več kot 25 podjetnikov in predstavnikov lokalnih javnih institucij.

koper z zraka

Med primere dobre prakse se uvršča tudi Koper

V okviru delavnic so udeleženci spoznali razvoj koncepta Town centre management (TCM) oziroma managementa mestnih središč, katerega namen je konstruktivno sodelovanje med podjetniki iz mestnih jeder (t. j. trgovci, gostinci in ostalimi) in občinskimi upravami. Rezultat takšnega sodelovanja se kaže v živih in živahnih mestnih središčih. Predstavljeni so bili nekateri uspešni modeli iz tujine, predvsem pa primeri dobrih praks iz Slovenije. Med te se uvršča tudi Koper, kjer je dobro sodelovanje med občino in podjetniki, povezanimi v Zavod Koper Otok, prineslo že številne ukrepe in projekte, ki krepijo privlačnost mestnega jedra.

koperkard

Spomnimo, da je med drugim Mestna občina Koper znižala najemnine poslovnih prostorov v svoji lasti na območju centra mesta, izvedena so bila razna izobraževanja za trgovce, podprte so prireditve v organizaciji lokalnih ponudnikov, kot je na primer bližajoči se Otroški festival na Prešernovem trgu, uvedena je bila kartica Koper Card, ki vključuje tudi ugodnosti v centru mesta, občina pa zagotavlja še številne druge oblike podpore.

Potencial pristopa TCM za oživljanje mestnih jeder je prepoznala tudi država, ki želi dobro lokalno prakso prenesti tudi na nacionalni nivo. Javna agencija SPIRIT in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo spodbujata širitve takega modela tudi po drugih krajih v Sloveniji z izobraževanji in delavnicami, ki jih izvaja Zavod Koper Otok v sodelovanju z Mestno občino Koper. Tako v Črnomlju kot v Škofji Loki je udeležba na delavnicah presegla pričakovanja, kar kaže na veliko zanimanje za koprski model sodelovanja. Obenem je bila potrjena tudi visoka politična podpora vzpostavljanju tovrstnega sodelovanja v obeh mestih. V Črnomlju se je namreč delavnice udeležila direktorica občinske uprave Tamara Potočar, v Škofji Loki pa je na njej sodeloval župan mag. Miha Ješe.