DomovKulturaDržavna sredstva za obnovo zvonika

Državna sredstva za obnovo zvonika

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Ministrstvo za kulturo je izdalo odločbo, s katero je Mestni občini Koper odobrilo sofinanciranje projekta obnove mestnega stolpa oziroma zvonika v višini 185.000 evrov. Obisk stolpa bo po obnovi, ki se bo predvidoma začela oktobra letos in predvidoma zaključila aprila 2024, obiskovalcem zagotavljal bistveno varnejšo izkušnjo.

Mestna občina Koper je pred meseci na Javni razpis za izbor kulturnih projektov na področju nepremične kulturne dediščine in kulturnih projektov iz programa sanacije najbolj ogroženih in najpomembnejših kulturnih spomenikov v letih 2023 in 2024, ki ga je objavilo Ministrstvo za kulturo, prijavilo tudi projekt obnove mestnega stolpa oziroma zvonika.

Ministrstvo je v odločbi odobrilo vlogo MOK. Projekt bo tako sofinanciralo v višini 185.520,74 evra, od tega 28.576,2 evra letos, 156.764,54 evra pa v naslednjem letu. Celotna vrednost projekta je sicer ocenjena na 464.482,34 evra, izvedba obnove pa bo predvidoma potekala od  oktobra 2023 do aprila 2024.

Mestni stolp iz 12. stoletja je prvotno služil kot obrambni stolp, po predelavi v 15. stoletju pa je dobil sedanji izgled zvonika oglejskega tipa. V njem je najstarejši še delujoči zvon v Evropi, posebnost stolpa pa je zagotovo tudi izjemno dobro ohranjen in redek urni mehanizem. Projekt prenove notranjosti predvideva odstranitev in menjavo obstoječih ometov, zamenjavo zarjavelega stopnišča in dotrajanih elektro inštalacij, predvidena je tudi prenova urnega mehanizma in zvonov. Obisk stolpa bo po obnovi obiskovalcem zagotavljal bistveno varnejšo in doživljajsko neprecenljivo dogodivščino, dodatna inovativna razsvetljava pa bo omogočala različne oblike prezentacije posameznih delov stolpa in posledično tvorjenje novih zgodb.

Foto: MOK, Vid Ponikvar