DomovKulturaGledališče Koper za maturantke in maturante

Gledališče Koper za maturantke in maturante

KulturaNaši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Gledališče Koper še naprej ostaja doma in vabi v svoje virtualne dvorane. V naslednjih štirih tednih se bodo osredotočili na dijakinje in dijake zadnjih letnikov, saj bodo na kanalu YouTube Gledališča Koper in z aplikacijo ZOOM izvajali bralne uprizoritve del Ivana Cankarja, ki so snov letošnje mature.

Maturantom vse države želijo Cankarjevo dramatiko približati na drugačen način. Pri bralnih uprizoritvah bo ob igralcih Gledališča Koper sodelovala tudi dramaturginja in predsednica odbora Prešernovega sklada Ira Ratej, ki bo na aplikaciji ZOOM dijakinjam in dijakom na voljo za vprašanja.

V Gledališču Koper si želijo, da bi spletne uprizoritve pomagale čim večjemu številu dijakinj in dijakov pri uspešno opravljeni maturi iz maternega jezika. Bralne uprizoritve Cankarjeve dramatike bodo od 20. ure dalje potekale v naslednjih dneh – v četrtek in petek, 9. in 10. aprila, bo bralna uprizoritev dela Za narodov blagor. V naslednjem tednu v četrtek in petek, 16. in 17. aprila, pa sledi bralna uprizoritev dela Kralj na Betajnovi.

V času koronske krize, ko poteka pouk od doma, so na spletni strani Gledališča Koper poskrbeli tudi za najmlajše šolarje www.gledalisce-koper.si/sl/gledalisce-je-doma/ in objavili pesmice ter pravljice za prvo triado osnovnih šol. Tako so starši in otroci le nekaj klikov oddaljeni od snovi. Ta je podana nekoliko drugače, saj jo berejo igralke in igralci, kar prinaša posebno doživetje.

Novost je tudi povečani odmerek pravljic ob sobotah. Po Skoku v pravljico z igralcem Igorjem Štamulakom bodo pot na Facebook profil gledališča našle tudi pravljice in zgodbe pisateljice Dese Muck, ki jih bo brala avtorica.

Foto: Gledališče Koper