DomovKulturaJubilejna Vilenica bo s fotografsko razstavo gostovala v Mali loži

Jubilejna Vilenica bo s fotografsko razstavo gostovala v Mali loži

KulturaNaši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprska Mala loža bo v okviru letošnjega jubilejnega 35. festivala Vilenica med 9. in 24. septembrom gostila fotografsko razstavo, na kateri bodo predstavljeni utrinki preteklih festivalov, hkrati bo vse skupaj prepleteno v duhu preteklosti in sodobnosti.

Mednarodni literarni festival Vilenica je eden najpomembnejših evropskih literarnih dogodkov, ki že vse od ustanovitve prinaša slavljenje besede, s svojim delovanjem pa briše meje in nagrajuje svobodo. Letošnji jubilejni festival se skladno s tem ozira na svoje začetke v letu 1986, ko je Evropo še ločevala železna zavesa, in reflektira svojo dosedanjo prehojeno pot.

Letošnji festival bo med 8. in 13. septembrom potekal na različnih lokacijah po Sloveniji. V Ljubljani, Sežani in Kopru bo ob prepletu raznolikih literarnih imen posvetil pozornost predvsem dvema avtorjema svetovne literature in v jubilejnem letu izpostavil pisavi slovenskega avtorja v središču Vinka Möderndorferja in letošnje vileniške nagrajenke, slovaške pesnice Mile Haugove. Festival Vilenica se jima v letošnjem programu poklanja s filmskima portretoma, ob siceršnji predstavitvi in literarnem branju pa bo prek živega in virtualnega pomenka k pogovoru s slovenskim avtorjem v središču povabila tudi zainteresirano javnost in bralstvo.

Tudi fotografska razstava, ki si jo boste lahko ogledali v koprski Mali loži, je v duhu prepleta preteklosti in sodobnosti. Predstavlja nekaj utrinkov iz preteklih festivalov, na katerih so pesnike, pisatelje, dramatike in esejiste na literarnih branjih, pogovorih in omizjih pa tudi na neformalnih pomenkih, spremljali študentje fotografije z Višje strokovne šole ŠC Srečka Kosovela Sežana pod mentorstvom profesoric Jasne Klančišar in Katarine Sadovski. Vabimo vas, da se skupaj ozremo iz literature v svet in iz sveta v literaturo – tudi petintrideset let pozneje.

Vilenica gostuje v Kopru letos tudi z dogodkom v živo v četrtek, 10. septembra, v atriju Regionalnega RTV centra Koper/Capodistria, kjer bo ob 20.uri voditeljica večera Irena Urbič gostila avtorja v središču letošnje Vilenice  Vinka Möderndorferja.

Več o bogatem kulturnem programu si lahko preberete na povezavi

Foto: Željko Stevanič, Vilenica.si