DomovKulturaKavbojski ples navdušuje vse generacije

Kavbojski ples navdušuje vse generacije

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Skupina COLORADO Country Line Dance je prva in največja country skupina v Sloveniji, ki si je svojo pot začela utirati leta 2008. S prvimi country treningi so začeli v Kranju, na Kokrici. Vse od tedaj se njihove plesne poti širijo po vsej Sloveniji. Srečamo jih lahko tudi v Mestni občini Koper, in sicer v zadružnem domu KS Bertoki, kjer pridno vadita dve skupini, 26. januarja pa se jim bo pridružila še tretja, začetna skupina.

Skupina COLORADO Country Line Dance ne pozna starostnih omejitev. Foto: colorado.si

Namen skupine COLORADO Country Lline Dance je sproščeno, zdravo in plesno aktivno preživljanje prostega časa s poudarkom na druženju in zabavi. Ekipa eKopra se je pogovarjala z ustanoviteljico plesne skupine in Zavoda Country Majdo Starovašnik, ki je idejo o kavbojskem plesu v Sloveniji dobila visoko v zraku, ko je s pogledom zajela vijočo se reko Colorado v Severni Ameriki.

COLORADO Country Line Dance nudi sproščeno, zdravo in plesno aktivno preživljanje prostega časa. Foto: osebni arhiv Majde Starovašnik (na sliki deno)

“Country je moja strast, prvič sem ga zares doživela v tujini in z enako energijo ga tudi prenašam na slovenska tla. Osnovna ideja o country plesu je nastala visoko, visoko v zraku, in sicer takrat, ko sem s helikopterjem preletela reko Colorado. Prav reka Colorado je ena izmed sedmih čudes sveta in tudi naš moto je kot ta svetovno znana reka – Colorado country line dance se vije in širi po Sloveniji s svojo močjo, svobodo in ustvarjalnostjo,” nam je zaupala direktorica in idejna vodja Zavoda Country Majda Starovašnik.

COLORADO sprošča in osvobaja vse generacije. Country se širi s svojo močjo, svobodo in ustvarjalnostjo.

Ples za vse generacije

“Posebnost skupine COLORADO Country Line Dance je prav v tem, da omejitev starosti ni. Plešejo lahko vse generacije. Najstarejša članica šteje 80 let in deluje v skupini COLORADO modra generacija. Skupina tako deluje medgeneracijsko in povezuje med seboj staro in mlado,” nam je še zaupala Starovašnikova in dodala, da “starost ni nobena ovira. Tu so le različne zahtevnostne stopnje, v katere se posamezniki glede na svoje sposobnosti in ambicije vključujejo. Country je taka zvrst plesa, ki te prevzame, ti zleze pod kožo in prav to, kar se je zgodilo z mano v tujini, ko sem prvič doživela to čudovito energijo, se zgodi tudi z našimi plesalci.”

“Country je energija, country je množica, country je ples na vse štiri strani neba z magično številko štiri,” pravi idejna vodja Zavoda Country Majda Starovašnik.

Svet pod klobukom je drugačen

Vsaka koreografija nosi v sebi zgodbo, saj je svet pod klobukom drugačen. Predstavljajte si, kako se v soju žarometov počuti igralec, ko si nadene kostum in zažari v vsej svoji čarobnosti, prav tako je, ko si plesalci country plesa na glavo poveznejo kavbojski klobuk. Takrat jih tok country glasbe zapelje v svet, ki ga v sebi čuti vsak pravi kavboj.

“Krepimo svoje zdravje, z dobro energijo bogatimo sebe, čas doživljamo z dodano vrednostjo, začutimo brezskrbnost in svobodo, vse to je country ples,” doda idejna vodja Zavoda Country.

Zaplešite tudi vi!

Ples v vrsti je v Sloveniji vedno bolj popularen, saj je primeren tako za pare, ki si želijo popestriti turobne dni, kot tudi za posameznike, ki nimajo plesnega para.

Country plesno zgodbo je Majda Starovašnik v krajevni skupnosti Bertoki pričela pred dvema letoma, ko je bilo v skupini osem plesalcev, danes pa se zaradi velikega povpraševanja formira že tretja plesna skupina, ki bo z vajami pričela 26. januarja ob 18.30. Vabljeni ste vsi, ki si želite doživeti pravo country pravljico. *

“Country je kavbojska pravljica,” pravi Majda Starovašnik.