DomovKulturaKoncert treh akademskih pevskih zborov: “V troje je lepše”

Koncert treh akademskih pevskih zborov: “V troje je lepše”

KulturaNaši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Pevke in pevci treh slovenskih univerz bodo ob tednu primorske univerze skupaj zapeli skupaj že enajstič, tokrat ponovno v Kopru. Koncert bo v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška v torek, 14. marca 2017, ob 19.30.

“Obeta se nam kvaliteten in zanimiv dogodek, ki ni pomemben samo za povezovanje treh univerz, temveč ponuja zborovskim navdušencem paleto skladb, ki jih ne slišijo pogosto. Soočenje zborov bo vsekakor pripomoglo k dvigu kakovosti in motivacije zasedb,” so sporočili iz Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem, ki so organizatorji koncerta.

Prepustite se glasbi treh slovenskih akademskih zborov. Foto: apzup-kjesomojenote.blogspot.si

Za akademske zbore je značilno, da nenehno iščejo novosti, spodbujajo mlade skladatelje k nastajanju novih del, izvajajo pa tudi težjo svetovno literaturo, po kateri drugi zbori ne posegajo.

Navduševala bo kakovostna glasba treh akademskih zborov

Srečanja se letno izmenjujejo med Ljubljano, Mariborom in Koprom, vsako leto so v drugem kraju. Da bo tudi tokrat “v troje lepše” bodo poskrbeli Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP) pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija, Akademski pevski zbor Maribor (APZ Maribor) pod vodstvom dirigentke Tadeje Vulc in Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani (APZ TT Univerze v Ljubljani) pod vodstvom dirigentke Jerice Gregorc Bukovec.

Kako se je vse skupaj začelo?

Da glasba povezuje, verjetno ni več skrivnost. To je dokazal tudi nekdanji predsednik APZ Maribor Tilen Žibret, ki je nekaj časa pel tako pri APZ Maribor kot pri APZ TT Univerze v Ljubljani, posredno pa je sodeloval tudi pri ustanovitvi APZ UP, saj je pomagal pri pisanju statuta in ostalih formalnopravnih zadevah.

Tokratni koncert treh akademskih zborov bo v Kopru. Foto: YouTube

Zakaj ne bi kot znanci in prijatelji torej sodelovali tudi na pevski ravni, si je mislil. Tako so se z njim v pevski sezoni 2006/2007 sestali Maja Lavrin, tedanja predsednica APZ TT Univerze v Ljubljani, in Boštjan Krapež, tedanji predsednik APZ UP, ki sta se jima pridružila še asistentka dirigenta Vida Matičič in član Uroš Malnaršič.

Organizacijo prvega skupnega koncerta je kot pobudnik prevzel APZ Maribor, vsi pa so se strinjali, da mora dogodek, ki predstavlja prijateljsko druženje in obenem tudi kakovostno zborovsko doživetje, postati tradicionalen. Poimenovali so ga Srečanje APZ-jev, prvi koncert pa V troje je lepše. Najprej so nameravali koncert vsako leto poimenovati drugače, a ker se je ime prvega koncerta dobro prijelo in je bilo vsem všeč, je ostalo nespremenjeno do danes. *